El Trompeta recomana…CONTES PER A L'ESTIU

9 Agost 2007
0

Hola a tots i totes! Avui us porto unes propostes refrescants d'un tema molt actual: l'estiu. Les recomanacions d'avui es dividiran en dos grups: per una banda, els contes que narren històries d'estiu (sol, platja, calor, viatges…) i per l'altre, propostes d'activitats per a que els infants facin (jocs, dibuixos…). Així què us sembla, comencem?

Contes d'estiu per explicar

DIES SENSE ESCOLA, Juliet Pomés Leiz, Editorial Tusquets (2006) –> Aquest conte forma part d'una col·lecció amb un nen com a protagonista: en Simó. És un conte molt actual que ens narra la vida després de l'escola d'un nen amb uns pares separats, una tieta que ha adoptat a una nena xinesa, un pare que vol tenir un fill amb la seva nova parella… i tot això en el dia a dia d'en Simó durant l'estiu, fent les coses que qualsevol fa en aquesta època de l'any.

La veritat que considero que és un conte interessant i actual, amb unes il·lustracions senzilles i amb unes guardes interiors d'allò més originals, mireu-les.

EL CHAPUZÓN DE ELMER, David Mckee, Fondo de Cultura Económica (FCE, 2006) –> Aquest conte, tot i que no l'he trobat en català. M'agrada perquè a part de ser molt estiuenc i tenir un protagonista pel que personalment tinc debilitat; és un conte pensat per al joc dels més petits. És de plàstic i es pot posar a la banyera, piscina i platja sense que es faci malbé.

La història ens explica com l'Elmer que estava passejant per un camí de pedretes, rellisca i cau a l'aigua.

LA PLIS PLAU, SE'N VA A BUSCAR L'ESTIU, Pep Molist, Editorial Baula (2006) –> No és la primera vegada que us recomano un conte on la protagonista és aquesta divertida i simpàtica vaca. aquesta vegada la Plis Plau se'n va a buscar l'estiu, tot celebrant-ho amb les seves companyes de manera molt similar a la que es celebra l'arribada d'aquesta estació a les escoles.

EL NEN QUE FEIA PONDRE EL SOL, Antoni Pastor i Caeiro, Publicacions de l'Abadia de Montserrat (2005) –> Aquesta història la vaig descobrir fa molt poc i realment, em va agradar molt. Ens explica una versió de perquè els dies d'estiu són tan llargs i els d'hivern tan curts. El seu protagonista és el Roger i em sembla que té alguna cosa a veure en tot això. 

LA BICICLETA DE L'AVI, Stefan Boonen, Editorial Símbol (2005) –> Aquesta és una història sobre avis i sobre bicicletes, simpàtica i entranyable…i a quin no li ve de gust fer una passejada en bici un dia d'estiu? 

LA LILA VA DE VIATGE, Eduard Estivill i Montse Doménech, Editorial Beascoa (2007) –> Tot i tenir una portada que pel meu gust no fa justícia al que trobem a l'interior del conte; en aquesta història apareixen tots els tòpics de l'estiu: el final de l'escola, la calor, la platja, els castells de sorra, l'aigua… A la vegada que ens parla del respecte i el civisme. Un llibre pedagògicament molt vàlid. 

SUSANNA, Marie-Ange Guillaume, Editorial Joventut (2005) –> La Susanna és una nena que té un gos. Un dia decideix marxar de viatge amb avioneta arreu del món per conèixer altres animals que sàpiguen fer alguna cosa més que moure la cua. Veu autèntiques maravelles i coses molt boniques…però troba a faltar al seu gosset.

D'aquest àlbum il·lustrat en destacaria les seves il·lustracions que realment són maravelloses i sorprenents. 

Contes per aprendre i jugar a l'estiu

GARGOTS, Taro Gomi, Editorial Coco Books (2006) –> Tot i semblau un àlbum de "pinta y colorea", als que tan detesto, aquest és una proposta fresca i diferent. És un llibre d'activitats per pintar, gargotejar, pensar, dibuixar i crear les teves pròpies il·lustracions a partir de diferents idees propostes per l'autor. Estimula la imaginació i creativitat dels infants. 

¿TÚ QUÉ PINTAS? (Tapa verda i tapa groga), Nikalas Catlow, Editorial SM (2007) –> Tenint com a precedent la idea anterior, l'editorial Sm ha presentat la seva pròpia proposta amb dos llibres amb un format molt similar a l'anterior. A cada plana, trobes un dibuix incomplert que cada nen omplirà amb la seva capacitat d'imaginació. Les dues són molt bones propostes per a nens als que l'estiu se'ls hi fa massa llarg. 

JOCS D'ESTIU, Oriol Ripoll, Editorial Edebé (2005) –> Aquest llibre ebns proposa 18 jocs diferents amb les seves normes i il·lustracions als que poden jugar nens a l'estiu de fins a 8 anys. Una proposta divertida per jugar a l'aire lliure.

JOCS PER VIATJAR, Autors varis, Editorial Zendrera Zariquiey (2006) –> Aquest llibre està destinat a infants una mica més grans dels que normalment acostumo a recomanar, és a partir de nens de 6 anys. Els motius que m'han portat a recomanar-lo han estat que em sembla gràficament atractiu i que ofereix una sèrie de propostes divertides per realitzar durant els viatges en cotxe. Però el principal motiu que m'ha portat a fer-ho és que algunes de les propostes que realitza em recorden als jocs als que jugava de petita quan anava en cotxe. Qui no ha jugat a buscar matrícules de cotxes estrangers? o a la frase infinita?

 

Espero que us hagin agradat aquestes propostes d'avui. Fins aviat!Comentaris

Deixa la teva opinió