El Trompeta recomana…CONTES DE FESTA MAJOR!

13 Agost 2007
0

  Hola a tots i totes! He decidit publicar aquest post, ja que m'agrada buscar contes que parlin de tradicions populars catalanes (cosa que no resulta fàcil) i com a molts pobles i barris han estat o seràn d'aquí molt poc les festes, ho he relacionat tot.

Ha resultat difícil trobar imatges de molts d'aquests contes, i al final hi ha algun que no he aconseguit imatge, tot i així resulten molt interessants i enriquidors. Comencem:

CONTES DE FESTES, Varis autors, Editorial Mediterrània (2007) –> Aquest és un llibre on apareixen diversos contes entorn la temàtica de festa major escrits pels nens guanyadors d'un concurs literari. És molt interessant, ja que reflexen la qualitat dels petits escriptors del nostre país, alhora que ens donen a conèixer diversos aspectes de les Festes Majors a través del punt de vista dels nens.

POBLES, FESTES I TRADICIONS, Francesc Salvà, Editorial Salvatella (2001) –> Aquest  conte està organitzat per planes. Cada plana és una festa o tradició, de manera que una pàgina és el text on s'explica la festa i l'altre una il·lustració que acompanya aquest text. És molt interessant, sobretot per ser expñlicat i així donar a conèixer als infants les tradicions del nostre país.

ÉS FESTA MAJOR!, Max, Editorial La Galera (2002) –> Aquest forma part de la col·lecció Sense Mots i realment m'encanta per tres motius. El primer i evident és pel Max, ja sabeu la debilitat que tinc per aquest il·lustrador.

El segon és perquè és un conte per als més petits, ja que és sense paraules, qui ha dit que els més petits no puguin llegir? 

El darrer motiu és la història. el nostre protagonista està aborrit a la festa major, però aleshores sent una música i s'acosta: són els gegants i capgrossos. Allò sí que li agrada però es perd, qui l'ajudarà a trobar als seus pares?

LA COLLA CASTELLERA, Trinitat Gilbert, Editorial La Galera (2005) –> L'Anna és filla d'uns sastres i té una il·lusió formar part d'una colla castellera, no només ho aconsegueix sinó que alhora descobreix valors com l'amistat, la cooperació i el treball en equip. Història bonica d'una de les tradicions més "nostrades" i populars del nostre país.

EL BALL DE LA GEGANTA, Joles Sennell, La Galera (2005) –> Quan tots i totes pensem en Festa Major, una de les primeres tradicions que ens ve al cap és la dels Gegants ballant al bell mig de la Plaça del barri, vila o poble. Aquesta és la història d'una geganta que està trista perquè en Cosme, qui l'ha fet ballar tota la vida, ja s'ha fet gran i ja no l'ha pot fer ballar més. A l'endemà arriba el nou ballador, és el Cosme rejovenit… però segur que és ell?

PETITA HISTÒRIA DELS GEGANTS I GEGANTERS DE CATALUNYA, Varis autors, Il·lustracions de Pilarín Bayés, Editorial Mediterrània (2005) –> Suposo que tots sabeu a quins contes em refereixo, a les "Petites històries" que ens ofereix l'Editorial Mediterrània sobre molts temes relacionats amb les tradicions, poble i cultura del nostre país. Una d'aquestes petites històries ens parla dels gegants i geganters d'arreu de Catalunya. Es tracta d'un conte interessant per conèixer els orígens d'aquesta tradició.

PETITA HISTÒRIA DELS CASTELLERS, Fina Riu, Editorial Mediterrània –> Aquesta vegada "Les petites històries" ens porten a conèixer en profunditat la tradició dels castellers.

10 CONTES DE FESTA MAJOR, Varis autors, Editorial Vilatana (2005) –> Com el seu nom indica aquest llibre fa un petit recull de 10 contes de festa major. És un llibre pensat per a ser explicat. Una b
ona eina per a pares i educadors per tal de fer conèixer als infants les tradicions de la Festa Major a través de petites i tendres històries.

20 CONTES DE FESTA MAJOR, Varis Autors, Editorial Vilatana (2002) –> Igual que l'anterior, aquest llibre també és un recull de contes de Festa Major, publicat abans que l'altre, però amb una mateixa estructura, objectius i finalitat.

Una de les històries que es troba dins d'aquest recopilatori és "El petit bastoner". Era per a mi pràcticament una obligació, esmentar-lo, ja que tot i que altres tradicions són molt més populars i és molt més fàcil trobar-ne contes dedicats. Aquesta és per a mi: la tradició. Significa esforç, amistat, companyerisme, treball en equip, coordinació, agilitat, espectacularitat. Els bastons es converteixen en el millor amic per a un bastoner. Així que aquest és el meu petit homenatge als bastoners en general i a un bastoner de cor en particular.

Fins aviat i BONA FESTA MAJOR! Comentaris

Deixa la teva opinió