El Trompeta recomana… CONTES SOBRE L'ADOPCIÓ (I)

7 Octubre 2007
0

Hola a tots i totes!

Com sabeu el tema dels infants adoptats és un tema força difícil per treballar amb infants, ja que sovint s'escapa de la seva comprensió. Tot i així, com sempre els contes ens ho acaben posant tot molt més fàcil. Mostra d'això´en són alguns exemples que us porto a continuació.

Y LLEGÓ MI HERMANA, Germanes Plensa Guijarro, Editorial Zendrera Zariquiey (2007) –> Quan vaig veure aquest conte, vaig pensar que semblava dibuixat per nenes. No m'equivocava, ja que era ben bé així. Les autores d'aquest relat són dues germanes de 7 i 9 anys, que expliquen la pròpia experiència de l'adopció vista des de dos punts diferents. El primer, el de la nena adoptada (el que sovint es té més en compte), i el segon, i no per això menys important, el punt de vista de la nena que ha d'acollir una persona nova i estranya en la seva vida com si fós la seva germana. Dues històries narrades en primera persona, que acaben confluint en una de sola.

GUJI, GUJI, Chen Chih- Yuan, Editorial Thule (2005) –> Aquest conte és la història d'un simpàtic cocodril que neix en el niu d'una família d'ànecs. És tan diferent a la resta, però tan feliç que el propi protagonista ni se'n adona de les seves diferències.

 

Un dia apareixen els dolents de la història, tres cocodrils que el volen convèncer de que realment no és un ànec sinó un cocodril i que enganyi a la seva família perquè entre tots se'ls puguin menjar.  Quina serà la resposta d'en Guji?

 

Una història divertida i senzillament il·lustrada amb final feliç per a tots.

 

EM DIC YOON, Helen Recorvits, Editorial Joventut (2003) –> Ja fa alguns anys, d'ençà que aquest conte era novetat que una professora de la Universitat ens el va recomanar fermament. Al prinncipi vaig pensar que no m'agradava gaire, ja que les il·lustracions tan realistes em tiren una mica enrere a l'hora de recomanar un conte.

 

Tot i així, observant-lo amb uns anys de distància he descobert que hi ha una molt bonica història a darrere, que narra com cap les dificultats idiomàtiques que un infant nouvingut es troba a les aules lluny de l seu país, de la seva cultura i de la seva llengua. No tot són flors i violes en aquest tipus de conte i la petita Yoon no s'acaba d'adaptar al món occidental. Ho aconseguirà?

ELS QUATRE VIATGERS, Aisha Miró, La Magrana (2003) –> Aquest conte ens narra la història de tres nens de procedències molt diferents que viuen en un orfanat i que el seu únic desig és trobar una familia que els cuidi i els estimi. Acaben complint el seu somni i es tornen a retrobar a l'escola on tots quatre van a parar.

CUÉNTAME OTRA VEZ LA NOCHE EN QUE NACÍ, Jamie Lee Curtos, Editorial Serres –> Quan vaig veure aquest conte, vaig dubtar de la seva qualitat, un conte escrit per una actriu? Però finalment em va semblar un conte divertit, que narra el tema de l'adopció de manera simple, senzilla i planera. Però en aquest cas, em va cridar l'atenció el fet de que no es tracta d'una adopció com les que us he explicat en els conte anteriors. Sinó es tracta d'uns pares qeu han pagat una mare de lloguer perquè engendri el seu fill. Narra la història del naixement de la criatura i les peripècies dels seus futurs pares per reunir-se amb ella.

Espero que us hagin agradat tots. Fins aviat!

 

 Comentaris

Deixa la teva opinió