Els Dilluns de la Unesco

23 Octubre 2007
0

Hola a tots i totes!

Ahir vaig assistir als Dilluns de la Unesco, es tracta d'unes xerrades o col·loquis relacionats la TRADICIÓ ORAL UNIVERSAL. De tots les propostes que fan i que us adjuntaré a continuació, jo vaig assistir a la xerrada sobre: Contes i rondalles catalanes, feta per Cristina Contreras, que té la carrera de magisteri d'Educació Especial tot i que no exerceix.

El plantejament de la conferència va ser molt adequat, va parlar dels diferents tipus de rondalles que trobem amb el nostre país i de que sovint moltes d'elles (que ens semblen catalanes), són presents arreu del món. D'algunes de les històries que ens va explicar, em quedo amb Les dones d'aigua. Em va encantar.

Sincerament, són unes conferències força interessants que és una llàstima que no tinguin més acollida. Es realitzen a la Unesco, al Carrer Mallorca 207 esl Dilluns a les 19:15 de la tarda. Per a més informació us podeu adreçar a la pàgina web de la Unesco Barcelona.

A continuació us adjunto la informació:

Els dilluns de : LA TRADICIÓ ORAL 

1.Introducció: El valor de la paraula i la memòria

La tradició oral és univeral a tots els pobles i la seva transmissió conserva les llegendes, mites, gestes de generacions precedents i relats religiosos que expliquen els orígens de les festes, rituals i normes de conducta. Trobadors, joglars, bards, druides, vates, griots… són els dipositaris de la Paraula i la memòria quan ja la tradició comença a fixar històries complexes que assoliran la forma escrita i donaran origen a la literatura.          

LAURA-REMEI MARTÍNEZ, filòloga, traductora i escriptora

1 d’octubre 2007           


 2. Europa : Tradició eslava, el cas de Rússia

En l’àmbit rus, va ser gràcies a les investigacions d’Aleksandr N. Afanàssiev, pertanyent a l’escola mitològica, que per primer cop es va poder accedir al segle XIX als contes populars sense cap retoc literari.          

ÀNGELS LLÒRIA, llicenciada en filologia eslava, traductora i estudiant de doctorat al Departament de Filologia Romànica de la UB.         

8 d’octubre 2007

3. La tradició romànica         

La literatura medieval està marcada per la cultura popular i folklòrica diferent a la culta, que emprava el llatí. Les contínues condemnes de l’Església contra els joglars testimoniegen la continuïtat de la cultura popular en els rituals del poble.

CAMILLE TERZULLI, conferenciant amb estudis realitzats a l’Escola del Louvre à Paris i traductora           

15 d’octubre 2007            

4. Contes i rondalles catalanes

Mercats, places, palaus o a la vora del foc s’escoltaven les paraules que  portaven històries d'altres fronteres, històries èpiques o de  divertiment.

CRISTINA CONTRERAS, narradora oral, diplomada en magisteri d’educació especial, monitora, coordinadora i animadora de lleure.

22 d’octubre 2007

5. Géneres menors : dites i endevinalles catalanes

Moltes vegades s’utilitzen les dites i endevinalles entre els més menuts per a introduir-los en la poesia, per la capacitat poètica i el joc que suggereixen. Però les dites i les endevinalles agraden a tothom de qualsevol edat.          

ROSER ROS, pedagoga, narradora i escriptora

29 d’octubre 2007

6. L’Àfrica meridional         
 

En aquesta part de l’Àfrica s’hi barregen la cultura de diferents races i tradicions en un folklore multicolor. L’ancestre europeu es mescla amb el so dels tambors, les llegendes d’Àfrica i amb el misticisme oriental, tot creant un ambient de diversitat únic al planeta.          

ANNCHEN DOHERTY, conferenciant nascuda a Sud-Àfrica.

5 de novembre 2007

7.  Amèrica del Nord

Tots els pobles del món tenen una rica i variada tradició de histories i mitología i això no es una excepció dintra de la cultura nativa al nord del continent americà. Parlarem de llocs, druides, espirits i d’altres coses de la mitología india.         

ANNA RUGGIERO, Cantant de Gospel nascuda a E.U.A.          

12 de novembre 2007           

8. Amèrica del Sud      

La mitologia maputxe es refereix al món i les criatures nascudes de les extensives creences religioses i a una sèrie de llegendes i mites de l’ètnia. Aquestes creences es troben a totes les llegendes populars llatinoamericanes, transmesa pels diferents grups de poblacions i famílies que s’han distribuït per tot el territori.          

OSCAR SARHAN, llicenciat en arts de l’espectacle à Paris.          

19 de novembre 2007          

9. Àsia

Àsia es bresol de raçes i civilitzacions. Un escenari amb les seves caracteristiques no pot més que posseir una riquesa i varietat mitològica al mateix temps que unes atractives rondalles.

YOSHI HIOKI, narrador de contes

26 de novembre 2007          

10. Austràlia

La creació i ordenació del món, dins de la mitología dels pobles nadius australians, s’explica a través de histories mitològiques que tenen com a protagonistes a esers legandaris, deus i herios ancentrals.          

SUE BALLYN i ELISA MORERA, directora i relacions públiques, respectivament, del Centre d’Estudis Australians

10 de desembre 2007

Espero que us resultin tan interessants com em van resultar a mi.

 Comentaris

Deixa la teva opinió