"Un país amb bona literatura infantil és… un país amb un rerefons cromàtic i no pas gris."

4 Juny 2008
0

 La Meritxell Martí (desembre, 1972) és l’autora de contes i llibres de literatura infantil entre els quals destaquen: Ca la Lola (Cadí 2001), la seva primera obra; la Col·lecció la Llar dels contes (Barcanova, 2007); o la seva darrera obra, el seu primer Vaixell de Vapor Una nit bestial, a punt de publicar-se. Editora i professora d’Art i Literatura, i cada vegada amb més temps dedicat a la Literatura Infantil i Juvenil. Ha obtingut el premi Sant Joan de Déu (2004).

 

En Xavier Salomó (juny, 1976) és un excel·lent il·lustrador, que ha treballat tot sovint en els llibres de la Meritxell. Es va diplomar a la Massana de Barcelona i ha obtingut diversos premis: el Ferràndiz (2000) i el Junceda (2006) atorgat per l’Associació d’il·lustradors de Catalunya.

 

 

La Meritxell Martí i en Xavier Salomó són autora i il·lustrador respectivament de nombroses llibres de Literatura infantil,  van començar a treballar junts amb el llibre Ca la Lola, i ho han fet en diverses ocasions, amb els llibres: Les vacances del Sol, Em dic Mozart, en la Col·lecció la Llar dels contes (de la que ja hi ha quatre històries), i en el seu darrer projecte Una nit Bestial. Formant un dels millors tàndems en la literatura infantil actual feta a casa nostra

Una entrevista que recomano que llegiu, us interessarà.

1. Com sorgeix la idea de treballar plegats fent el tàndem Martí i Salomó?

Meritxell (M): Vam començar il·lustrant plegats Ca la Lola (Cadí) i ho vam passar tan bé que el següent text que vaig escriure li vaig demanar si me’l volia il·lustrar. I així amb altres textos, no tots, però sí molts.

Xavier (X): La Meritxell va escriure Ca la Lola, a mi em va encantar i en vaig fer uns quants esbossos. Ho vam portar a edicions Cadí, els va encantar i el van publicar. A partir d’aquí, ens vam engrescar i hem anat presentant projectes aquí i allà, i per sort per nosaltres, les editorials ho van saber valorar i aquí estem, continuant treballant de valent!

 

 

2. Què és el que més us agrada de la vostra feina?

M: L’espai de llibertat. Escriure és fer una mica com l’Alícia: passar a l’altra banda del mirall a un lloc sense normes, les vas fent tu a cada pas i tot és possible. Després ve l’editor/a amb les tisores, però això ja és un altre tema…

X: Que cada llibre suposa un nou repte, un plantejament diferent. És una feina que et permet estar en constant canvi, i que amb una actitud adequada mai deixes d’aprendre.

3. Què és el que més us agrada de la feina de l’altre?

M: Adoro veure paisatges irreals. A mi em semblen existents. Les aquarel·les del Xavier, sobretot els nocturns, m’evoquen aquests altres móns que es poden estar donant simultàniament.

X: la capacitat que té per escriure, la lleugeresa del seu estil, la capacitat de suggerir, d’evocar atmosferes o situacions complexes utilitzant les paraules mínimes…

4. Què valoreu en un il·lustrador per considerar-lo bo? I en un autor de literatura infantil?

M: La part objectiva és qüestió d’ofici, de pràctica, d’haver passat per correccions, opinions, rebuigs, encerts… No hi ha secrets. La part subjectiva té a veure amb què una història o una il·lustració connecti amb les teves neures.

X: En un il·lustrador valoro molt la part estètica, la part gràfica, però també la comunicativa, així com també la relació que la il·lustració manté amb el text. Cada vegada em costa més valorar la feina de l’il·lustrador si a priori no he llegit el text. Però sobretot, les il·lustracions m’han d’emocionar, m’han de fer vibrar.
I d’un escriptor el mateix, que em faci riure o que em faci plorar, però que no em deixi indiferent. Que no sigui “infantilista”, i sobretot, que la pedagogia oculti la manca de talent narratiu.

5. El vostre conte preferit…


 M: L’aneguet lleig, amb diferència.

X: Qualsevol d’en Roal Dahl, potser Matilda, o Les Bruixes, però també m’encanta La meravellosa medicina d’en Jordi…buf!  la llista de contes preferits és interminable.

6. Què és per a vosaltres la Literatura infantil?

M: Literatura. Però s’ha de vigilar de no caure en el políticament correcte. Els nens i nenes han de poder llegir-ho tot, amb un llenguatge adequat a la seva comprensió. S’ha de poder parlar de la mort, dels conflictes, de temes difícils. Alguns editors/res i alguns/es mestres tenen com una mena de por a tocar certs temes.

X: Un món magnífic on treballar-hi.

7. L’obra de la que us sentiu més orgullosos és…

M: Del que estic fent ara!

X: El Camino que no iba a ninguna parte, de Gianni Rodari publicat per a SM
Una nit Bestial de Meritxell Martí, publicat per Cruïlla.

8. Quin conte us explicaven quan ereu petits?

M: Hànsel i Gretel, Les sabatilles verm
elles…

X: El cert és que no recordo quins contes m’explicaven, en Patufet segur perquè recordo ma mare cantant la cançó, però tinc més records de llargues estones llegint que no pas escoltant.

9. Com us inspireu a l’hora d’il·lustrar i escriure respectivament?

M: Em poso davant el full en blanc o la pantalla i escric. Després, aquelles primeres línies m’acompanyen i li vaig donant tombs mentals, o em desperto amb una idea i necessito posar-me a escriure-la.

X: No ho sé! No en tinc ni idea! Tan sols sé que de tant en tant hi ha moments que estàs observant un llibre il·lustrat, contemplant un paisatge o una pel•lícula o que estàs escoltant una cançó i sents que t’afecten, que et corprenen, i que aquell llibre, aquella pel·lícula, aquell paisatge o aquella cançó ja formen part de tu i  t’ajudaran a guiar-te en el teu treball. És com si haguessis absorbit part del món interior d’un altre que generosament t’ha regalat. En el meu cas, sortosament aquests moments no solen passar sovint, perquè un cop absorbits, cal pair-los i fer teus tots aquells colors, línies i sons. I això té un procés, un temps.

10. Quin és el moment actual de la Literatura Infantil a Catalunya?

M: Crec que és bona quant a quantitat de producció i algunes editorials comencen a vendre fora. Això és genial, és el que ens convenia. Ara, s’ha de vigilar la qualitat, i s’ha d’obrir les mires: com deia, amb sensibilitat, a una nena, a un nen, li ho pots explicar tot.

X: Es publica potser en excés i la vida dels llibres és massa curta. La política de la novetat constant i ocupació d’aparadors i llibreries no crec que sigui la millor. Crec que això fa que tots els oficis de la LIJ es “desprofessionalitzin”.
La part bona, que hi ha algunes editorials que comencen a moure els llibres de producció autòctona a mercats estrangers i així, els allarguen la vida, promouen la cultura del país, i fa més feliços als seus autors!

11. Un país amb bona literatura infantil és…

M: Un futur país culte i amb autoestima. Un país amb un rerefons cromàtic i no pas gris.

X: França, Alemanya.

12. El vostre proper projecte plegats quin serà? Se’n pot saber alguna cosa?

M: El cinquè volum de La llar dels contes (Barcanova), tenim un parell de projectes acceptats a Combel i a SM, i tenim entre mans una coseta que…

X: El nostre proper projecte que surt ja és un Vaixell de Vapor Blanc molt especial, Una Nit Bestial, ja que està narrat d’una manera compartida amb l’escriptura de la Meritxell i també amb les meves il•lustracions, sense paraules…explicat és una mica estrany, però quan tingueu el llibre a les mans s’entén molt més bé! A més a més, té un final sorpresa ple de poesia! Encara no hem rebut els llibres impresos, però varem poder veure les proves d’impremta i pot quedar genial.
I l’altre projecte, del qual en podem dir poca cosa, és una col•lecció de tres llibres que farem per Combel. Seran llibres mooolt especials, però ara per ara no en podem dir res més… està previst que surtin cap a mitjans o a finals del 2009…caldrà esperar!

13. I per separat? En què esteu treballant ara mateix?

M: Jo estic escrivint un conte per a Bambú i una novel·la que molt em temo que serà per a adults (pretenia ser juvenil). Però siguem sincers: amb el poc temps que tinc per escriure, tot plegat, per a 2009!

 X: Ara mateix estic enllestint un àlbum il·lustrat per a SM que sortirà a la tardor (se’n poden veure algunes imatges al meu bloc), però tampoc en puc dir res més, em sap greu!
He acabat  un llibre per Bayard de Madrid que sortirà en breu, i ara estic il·lustrant un CD d’en Jaume Ibars (el cantant del grup Rauxa) i fent unes imatges que s’han de projectar per a un espectacle del grup Túrnez i Sesé. Ah, si, i també m’haig de posar a treballar de seguida en el 5è volum de La Llar dels contes, escrits per la Meritxell.

Un plaer que m’hagin contestat aquestes preguntes de manera amable i sincera. Moltes gràcies!Comentaris

Deixa la teva opinió