VABAU: "Idear-lo i donar-li forma ens ha portat molt temps i feina però amb ganes i il·lusió ho hem pogut fer."

8 Gener 2009
0

L'Elisabet i l'Antoni Baurier són dos germans nascuts a Roda de Ter amb un nou projecte en el món de la literatura infantil molt interessant. L'Antoni es dedica a la producció de cinema i ha il·lustrat portades de llibres i CD's; l'Elisabet es dedica a la publicitat i el marketing i ha escrit contes per adults. Els dos s'han unit en un projecte que rep per nom Vabau, una col·lecció de contes per a nens que tenen com a fil conductor el reciclatge i que van acompanyats d'algun dels seus protagonistes en forma de nino de drap.

El primer títol d'aquesta col·lecció és "Animals fenomenals o perquè els peixos tenen cames", que va unit amb un peix de drap fet amb roba reaprofitada. Un conte que no es pot trobar a grans llibreries, però que sí que podem trobar en canvi a Casa Anita, La peixera o Al·lots El Petit Príncep.

Un projecte divertit, original, sostenible i que té una gràcia especial, quan me'l van donar a conèixer els seus autors em va semblar molt interessant, i per això aquesta entrevista.

Us deixo amb l'Elisabet que us explicarà millor de què va tot això i en què consisteix:

Com sorgeix la idea de formar Vabau?
Jo sempre he escrit, tant contes per adults com infantils, però el tema de cosir em va venir de sobte quan un bon dia en un supermercat em vaig comprar una màquina de cosir d’oferta. Vaig aprendre a utilitzar-la seguint el llibre d’instruccions i el Nadal passat, per casualitat, vaig cosir un nino de drap molt bufó. Em va semblar que aquell personatge fet amb una samarreta vella podria agradar als nens i nenes, però perquè realment es convertís en el seu amic li calia una història. Al cap d’uns dies vaig proposar al meu germà si volia il·lustrar un conte protagonitzat per aquell ninot. Jo l’escriuria i ell faria els dibuixos. Va acceptar i ens vam posar a donar forma al projecte basant-nos en el reaprofitament de materials. Teníem molt clar que el paper dels contes seria reciclat i que per elaborar els personatges utilitzaríem roba vella.

Al principi pensàvem fer-ho només per amics i familiars, però el concepte ens agradava molt i quan més voltes hi donàvem més possibilitats li veiem. Ens vam anar engrescant i el que inicialment era un conte que ens l’havíem d’imprimir nosaltres a casa es va convertir en una col·lecció de contes i diversos personatges relacionats d’una manera o una altra amb l’ecosostenibilitat. De moment hem editat el primer, i ja estem treballant en el següent.

Qui sou i a què us dediqueu habitualment?
Jo sóc redactora publicitària, he treballat en agències de publicitat i també en marketing. Actualment em dedico a aquest món com a freelance i dins de Vabau m’ocupo de la redacció de textos, confecció dels peixos i tasques comercials. El meu germà, l’Antoni,  es dedica a la producció de cinema i compagina la feina amb els estudis de disseny gràfic. Ell ha fet les il·lustracions i ha coordinat la producció dels contes. A més, també comptem amb la col·laboració de la Marta de Ana que s’ha ocupat de la maquetació i el disseny i ens ha donat un cop de mà en tot el que ha fet falta.

El conte “Animals Fenomenals o perquè els peixos tenen cames” és la vostra primera publicació, de què va la història?
Explica l’aventura d’uns peixos de riu que surten de l’aigua per anar a viure als boscos. El problema és que un cop fora s’adonen que sense cames ho tenen complicat per tirar endavant. Alguns es fan enrera, però d’altres decideixen quedar-se allà amb l’esperança de que se’n sortiran. I, gràcies a la seva positivitat, al final aconsegueixen unes cames que els permeten fer realitat el seu somni.

Els llibres que proposeu són llibres normals?
Podríem dir que tenen un toc original perquè es presenten junt amb els ninots de drap que els protagonitzen. A més, tan el conte com el ninot estan elaborats seguint els principis del reciclatge.

Un conte amb un ninot de drap fet a mà, com feu els ninots? Són únics i exclusius?
El ninot és un peix amb dues cames. Té una cara divertida, boca somrient i dos botons per ulls. Els cosim manualment a partir de roba vella que arrepleguem d’amics i família. Ara mateix en tenim tanta que gairebé podríem muntar una botiga! Un cop cosits els omplim amb espuma de coixí i ja estan llestos per acompanyar els contes. Com que la roba i els botons sempre canvien no hi ha cap peix igual, vaja que són com les persones: uns de quadres, uns de ratlles, uns més grassonets, els altres amb els ulls més grans…

Entenc que els vostres contes no formen part del projecte d’una gran editorial i per tant, costarà trobar-los en grans llibreries? On es poden trobar?
De moment, la producció és petita i ni que volguéssim podríem anar a grans llibreries. A més es tracta d’un tipus de conte que requereix que el llibreter l’expliqui al client i això només ho aconseguim anant a llibreries on el tracte és més directe. De moment a Barcelona tenim contes a Casa Anita, La Peixera, Al·lots El Petit Príncep i la botiga del Museu d’Història de Catalunya. També som a les llibreries de Roda de Ter, el nostre poble i a La Tralla i Lletra de Vic. Poc a poc, esperem anar entrant a més establiments.

El que preteneu crear són contes per conscienciar als infants perquè aprenguin a fer del seu un futur millor?
La idea és escriure històries que facin passar una bona estona als infants, però que tinguin com a rerafons aspectes relacionats amb l’actual situació del planeta, l’ecosostenibilitat o el reaprofitament de materials, sempre des d’una vessant positiva i optimista. No pretenem ser alliçonadors, però sí suggerir temes que afecten el nostre món per tal que pares i nens puguin reflexionar-hi. A “Animals Fenomenals o per què els peixos tenen cames” per exemple, donem una pinzellada de l’efecte que el canvi climàtic provoca sobre els peixos de riu: com que plou menys, els rius van més buits i els peixos tenen menys espai on viure.

Com us agradaria que el vostre treball fos utilitzat per pares i mestres?
Ens agradaria que l’utilitzessin com a eina per establir converses amb els nens entorn a situacions i actituds que poden millorar el nostre futur i el del món on vivim.

És difícil tirar endavant un projecte com aquest? Què és el que cal per poder-ho fer?
Idear-lo i donar-li forma ens ha portat molt temps i feina però amb ganes i il·lusió ho hem pogut fer. Diguem que no és difícil però requereix dedicació i molta energia. Com que el disseny, la redacció i la confecció dels ninos l’assumim nosaltres, només ens ha calgut buscar impremta i recollir molta roba. Ara el repte és veure si les llibreries i el públic l’accepten i els hi agrada.

On us agradaria arribar en el món de la literatura infantil?
Ens agradaria poder treure els cinc contes que tenim previstos i els seus respectius personatges de drap. Això ja seria tot un èxit! Després la idea és editar nous contes on aquests personatges visquin aventures tots junts.

Quina és la situació actual de la literatura infantil al nostre país? Què hi trobeu a faltar?
La veritat és que no tenim prou dades per poder-la analitzar. Però en general pensem que calen llibres infantils que toquin temes més adults. Els nens i nenes són persones petites i no petites persones, cal que els tractem com a tal.

Després d’aquesta primera publicació, quins altres títols us agradaria publicar? Què fareu? De què anirà la següent història?
Estem treballant en un nou conte protagonitzat per una nina molt especial. De moment no en podem avançar masses detalls, però la seva història estarà relacionada amb el reaprofitament del paper. De cara a Sant Jordi tenim previst poder-la treure com a novetat. També estem ultimant els detalls d’un projecte de peixos personalitzats que esperem tenir llest al gener. Si de tant en tant feu una ullada a la nostra web www.vabau.com allà hi anirem penjant tota la informació.

 



Comentaris

Deixa la teva opinió