El sistema ATU

17 Febrer 2009
0

Hola a tots i totes! Avui us vull parlar d’un sistema utilitzat per classificar els contes de Fades d’arreu del món, de manera que un conte amb certes característiques es pot classificar dins d’una tipologia en la que podem trobar els seus símils o variants d’arreu del món. Es tracta del sistema ATU.

Aquest sistema fou creat l’any 1910 pel finlandès Antii Aarne, i ampliada el 1928 per Stith Thompson (EEUU). De manera que el sistema és sovint conegut sota el nom de Aarne Thompson. El 2004 Hans Jörg Uther el va ampliar. D’aquí les inicials ATU per denominar el sistema.

Però bé, la gràcia del sistema per mi és la classificació, i la vaig descobrir a un curs que vaig fe ramb la magnífica Roser Ros, em va semblar un sistema molt curiós, i sovint s’empra en enciclopèdies diverses per recollir en grups els contes. En aquesta classificaxció podme trobar tres grans grups (amb els seus corresponents subgrups):

1. Contes d’animals

2. Contes folklòrics ordinaris

3. Contes humorístics

Posteriorment s’han afegit dues noves categories: Contes de fòrmula i Contes no classificats.

Doncs bé, fet aquest article una mica “freak”, a partr d’ara si us parlo d’algún conte i us explico que està classificat sota el tipus “x” segons l’ATU, ja sabreu de què parlo. Més o menys.

Curiós, no? A mi m’ho sembla…Comentaris

Deixa la teva opinió