ELs orígens de… EL DIT AL DIC

23 Març 2009
0

“Hi havia una vegada un petit poble de pescadors de la costa holandesa; allà els mariners sortien a la mar cada dia amb els seus vaixells. Un dia van sortir i es va girar una turmenta terriblement forta i perillosa. Tots els habitants del poble es van acostar al Dic que evitava que les aigües marines inundessin el poble; i miraren a l’horitzó esperant el retorn dels vaixells.
Mica en mica, la gent del poble es va anar cansant i es van anar tornant cap a casa, només es van quedar a vigilar si tornaven els vaixells una colla de sis vailets valents i agosarats. Cansats, van decidir fer torns de vigilància, així la resta podria dormir una estona, mentre un vigilava.
Un dels vailets era fill d’un dels mariners, de nom Hansje Brinker es va presentar al segon torn per fer la seva vigilància de dues hores. Mirant i vigilant va veure que el dic tenia un petit forat, i perquè no s’escolés l’aigua, el va tapar amb el seu dit, i espera que esperaràs, el tercer vailet no es va presentar a la guàrdia. Va passar la nit, i trobaren al dia següent el valent Hansje mig moribund amb el dit al dic, el van treure d’allà, van tapar el forat i va ser considerat per sempre més l’heroi del poble que l’havia salvat de una inundació segura.
I és avui en dia que encara es recorda la proesa del nen que va ficar el dit al dic.”
Aquest conte és conegut en català com “El dit al dic”, també hi ha qui l’anomena “Hansje Brinker” o “La llegenda de l’heroi de Haarlem” o “Peter of Haarlem”. Sigui com sigui és una història d’origen holandès que pel fet de ser llegenda hi ha qui la considera com a verídica i qui creu que és totalment inventada.
Aquesta història és pels holandesos un autèntic mite i el seu protagonista ha estat considerat com un autèntic heroi. Hi ha diversos pobles de la costa holandesa que s’atorguen aquests fets, concretament quatre indrets:a Haarlem,   Spaarndam, Madurodam, i Harlingen. En els quatre podem trobar estàtues que homenatgen a aquest personatge.
Tot i la insistència holandesa hi ha qui diu que aquesta història és una invenció d’una novel·lista americana nascuda l’any 1831 de nom Mary Mapes Dodge. La primera edició de la novel·la va ser publicada el 1865 sota el títol “Hans Brinker: The silver Skates” (Hans Brinker i els patins platejats). Aquesta història s’inspira a Holanda, i vol ser un retrat fidedigna de les costums holandeses de l’època. En la història, hi ha un passatge igual o molt similar on se’ns narra com en Hans va salvar al seu poble tapant el forat del dic.
Per molt que aquesta història es va fer famosa gràcies a Dodge, s’afirma que l’origen és força anterior a l’igual que desconegut; però va ser gràcies al novel·la de Hans Brinker que aquesta història es va fer famosa i es van construir estàtues homenatjant a aquest personatge.
Pel que fa al nom del protagonista diuen que el de Hans o Hansje és erroni, i hi ha qui diu que es deia Peter. Sigui com sigui és una història que ens reflexa la lluita constant dels holandesos contra un medi que potser mai han dominat del tot com és l’aigua.
A mi m’agrada pensar que aquest vailet va existir i que va salvar realment a tot un poble.
Il·lustracions
Primer de tot us porto dues fotografies d’estàtues que representen la llegenda d’aquest personatge i que podem trobar a Holanda.

hansbrinker1hans_brinker_madurodam

 
De la novel·la de Hans Brinker s’han fet múltiple edicions i portades, aquestes en són algunes.

hansbrinkerhans_brinkerhans4dodge_stahl_-_les_patins_d_argent_page_10978081253342251yrolduf8l__sl500_aa240_11

      
Una història sobre la heroïcitat dels més petits, una història que acaba bé i la lluita d’un poble contra la tempesta. Molt maca, quan la vaig llegir per primer cop em va encantar. I a vosaltres, us ha agradat?Comentaris

Deixa la teva opinió