LUIS FILELLA: "Una bona literatura infantil és la base per crear bons lectors"

22 Juliol 2009
0

pEn Luis Filella ha publicat més de 100 treballs, i es pot dir que és un il·lustrador dedicat de cap a peus a la seva feina. Entre els seus treballs trobem contes, llibres de text, postals i felicitacions… A ell el que més li agrada és el conte infantil, tot i que es dedica majoritàriament al llibre de text, ja que permet fer una quantitat més gran de dibuixos i econòmicament resulta més rentable.

Té un estil molt característic, i ha il·lustrat alguns clàssics com la Rateta que escombrava l’escaleta, en tabalet, el Gegant del Pi, la Rínxols d’or… Tot i aquesta gran quantitat de treballs, encara li queden moltes coses per publicar i molts projectes per complir.

Si el voleu conèixer una mica més, podeu llegir aquestes preguntes.

cuentos_del_diablo_3–   Pel que he vist, l’any 1992 va ser quan vas començar a publicar els teus treballs, d’aleshores ençà com creus que ha evolucionat el teu estil?
Vaig començar amb molta inseguretat. De fet, quan vaig ensenyar els meus dibuixos en algunes editorials no esperava que em donessin feina. Feia els caps molt grossos, amb el coll molt estret, i no tenia mai clar com fer els perfils, si a llapis o a tinta…problemes com aquest. Després vaig decidir que perfilaria a tinta, els personatges van anar canviant una mica, i els últims anys he treballat exclusivament amb ordinador. Els colors són diferents, i em permet fer correccions i canvis amb facilitat.

–    És difícil fer-se un lloc en el món de la il·lustració infantil?
Jo diria que sí, encara que jo he tingut molta sort i no he deixat mai de treballar. Però és una feina irregular. Aquests últims anys he treballat força i sense interrupcions, però al principi era més esporàdic, i això dona una sensació de precarietat que no tothom aguanta. Probablement gent que hauria estat molt bona en aquest camp ho a acabat deixant per aquest motiu.

3-copiar–    Has publicat llibres de text, contes, targetes, felicitacions… En quin àmbit et sents més còmode?
La meva feina es basa especialment en el llibre de text escolar, sobre tot de primària. També faig contes, però el percentatge és molt menor. Personalment prefereixo els contes perquè tens més llibertat, però el llibre de text té un volum de dibuixos més gran i econòmicament et permet tirar endavant millor. Depèn molt. Cada il·lustrador  es va especialitzant en funció del que li demanen més els editors. Treballem per encàrrec, i el marge per escollir és molt petit.


unicef_7–    De quin dels teus projectes et sents més orgullós? Perquè?

Orgullós pel resultat…no sé. Orgullós per la seves conseqüències, de les targetes d´UNICEF. He fet moltes, i em consta que s’han venut molt bé a tot el món. Aquests diners han ajudat a   UNICEF en la seva feina pels infants.


–    Has publicat més de 100 treballs, et queda alguna cosa per fer en el món de la il·lustració?

Espero que si…em queden  molts anys de feina encara, i encara m’agrada fer-la així que, si els editors  volen continuar encarregant-me dibuixos, suposo que continuaré. Hi ha una cosa que no he fet i m’hagués agradat molt: dibuixos animats. He fet temptatives, però de moment sense èxit. Potser algun dia, qui sap.
–    El teu il·lustrador o il·lustradora preferit és…
Molts, i molt diferents: Maurice Sendak, Javier Andrada, Delphine Durand. Babette Cole, Gusti…


–    Per ser un bon il·lustrador cal…

…Tenir certa gràcia dibuixant i amb els colors, capacitat per estar moltes hores quiet i sol amb la teva feina, paciència quan la feina falta o s’acumula massa, i sobre tot, que t’agradi el que fas.

–    Què canviaries de la teva feina?
Crec que no està ben pagada, i això t’obliga a treballar molt i molt ràpid si vols tenir una ingressos raonables. Els drets d’autor són simbòlics, i la protecció legal insuficient. En quant a la feina en si, a mi m’agrada, no canviaria res.

diez–    Veig que has il·lustrat alguns clàssics com en Tabalet i el Gegant del Pi. Quin altre conte clàssic t’agradaria il·lustrar? Perquè?
En cara que no són contes, m’agradaria il·lustrar alguna adaptació de “Gulliver”, o de “L´Illa del tresor”. Sempre  he trobat aquestes històries molt interessants, però els textos originals no són per nens.

–    Si fossis un personatge de conte series…
M’agrada Peter Pan.

–    Un país amb bona literatura infantil és…

Admiro especialment als autors i il·lustradors anglesos. Tenen una industria editorial que produeix molt bons llibres i que no està tan basada en adquirir llibres de fora, com la nostra. Aquí una gran part de la producció consisteix en traduccions de llibres de fora, hi ha poca creació, suposo que fonamentalment perquè no la paguen degudament.
Una bona literatura infantil és la base per crear bons lectors futurs que gaudeixin d’una bona literatura per joves i adults, gent que segueixi llegint al llarg de tota la seva vida.

–    Quina és la situació actual de la literatura infantil al nostre país?

La producció editorial és molt gran, crec que massa gran. El mercat no la absorbeix, i hi ha una gran rotació de títols. Els llibres surten i tenen una vida molt curta. Em dona la impressió de que molts es queden a les prestatgeries de les llibreries. També està el problema que he mencionat abans: la producció està molt basada en llibres estrangers. És molt més barat adquirir els drets d’aquests llibres en una fira i fer la traducció, que arriscar-se amb produccions pròpies. Ho entenc, però no deixa de ser una llàstima.


–    Per anar acabant, quins són els teus propers projectes?

Vull refer els dibuixos d´un llibre de Contes dels cinc continents que vaig fer fa anys. També m’agradaria fer algun projecte propi, no d’encàrrec,  escriure i il·lustrar una història meva. Miraré de trobar el temps, entre llibre de text i llibre de text…Comentaris

Deixa la teva opinió