El Trompeta recomana… CONTES D'ENDEVINALLES

25 Setembre 2009
0

Quan sento la paraula endevinalla, m’enrecordo de manera automàtica d’una cançó que els hi posava als meus Elefants i que els hi agradava molt que es deia “Juguem a endevinalles”, i és que de fet les endevinalles són per als infants això: un joc. un joc en el que desenvolupen la lògica, la imaginació i amplien el seu propi imaginari. Avui us porto dos contes d’endevinalles. Els dos molt diferents, però, pel meu criteri, molt bons.

QUI SÓC?, Lola Casa, Il·l Agustín Comotto, Editorial La Galera, Col·lecció Rialles –> Aquest conte té diversos elements que el fan especial:

1. El seu il·lustrador, m’encanta en Comotto, és tot un artistàs i sempre fa dels seus contes, contes especials.

2. La seva autora, la Lola Casas, especialista en poesia, versos i endevinalles per a infants. Autora dels més reconeguts llibres del gènere.

3. Una bona editorial, i és que darrera de La Galera sempre hi ha bons títols i bones propostes.

4. Un bon títol per a la seva col·lecció: Rialles. I és que aconseguir que els nens riguin ha de ser un dels principals objectius d’aquest tipus de contes.

qui-soc-base

A partir d’aquí es tracat de 31 poemes-endevinalles darrera de les quals s’amaga un personatge diferent de la literatura infantil: el fantasma, el llop, la mòmia, el príncep blau…

Cada pàgina conté la solució amagada sota una solapa en forma de dibuix i podem trobar endevinalles com aquesta:

“A les dotze de la nit perds la sabata de cristall, Ai! que et cau per l’escala del palau!” Ja l’heu endevinat? Us deixo amb algunes de les seves il·lustracions.

qui-soc000qui-soc001qui-soc002qui-soc003qui-soc005qui-soc006qui-soc007qui-soc008qui-soc009qui-soc010qui-soc011

EL LLIBRE DE LES ENDEVINALLES, Carme Alcoverro, Il·l. Carmen Queralt, Editorial Barcanova (2002) –> Aquest llibre consta de ni més ni menys que 432 endevinalles, totes elles catalanes i relacionades amb objectes autòctons. I és que cada poble i cada cultura té la seva pròpia manera de fer conèixer el que els envolta a través de dites, refranys o com és en aquest cas endevinalles. Un recull que ja s’ha reeditat 6 vegades i que va camí a reeditar-se moltes més.

En les pàgines del llibre podreu trobar les endevinalles enumerades i alguns dibuixos que donen solució a alguns dels enigmes.

bg00030901



Comentaris

Deixa la teva opinió