Els orígens de… TIBIDABO

26 Octubre 2009
0

“Una antiga tradició situada al cim de la serra de Collserola, que separa Barcelona de les terres del Vallès, ens explica segons Sant Mateu en el seu evangeli, una història sobre Jesucrist al principi de la seva vida pública.
Segons diu la llegenda, Jesús se’n va anar al cim d’una muntanya per estar sol i dedicar-se a la meditació, el cim de la muntanya de Collserola. Va ser aleshores que va passar el dimoni que anava d’Horta a Martorell i ho feia per la carena, que era un camí més segur que el de les valls.
En veure a Jesucrist va tenir la idea de temptar-lo, i va mostrar-li tot el que es veia des del cim, tant des d’una banda com de l’altra, es veia tot el pla de Barcelona, el Vallès i el Baix Llobregat. I el dimoni li va dir:
–    Mira tot el que et donaré si t’agenolles i m’adores.
Evidentment, ho digué en llatí: “Haec omnia tibi dabo se cadens adoraveris me”, i és així com a partir d’aqueslla frase, al cim de Collserola se l’anomenà Tibidabo.
Com és fàcil de suposar Jesucrist es negà a les temptacions del dimoni i aquest marxa cap a Martorell on l’esperava la història d’un estrany pont… Però això ja és un altre tema.”

Aquesta és la llegenda o història que ens explica l’origen del nom de Tibidabo a aquest cim. Antigament del Tibidabo se’n deia Puig de l’Àliga, però el nom és de la mateixa època que d’altre topònims religiosos de Barcelona com ara Vall d’Hebron i Mont Carmel.
El passatge que us he explicat en la història és el 4.9 de l’evangeli segons Sant Mateu, i també el podem trobar en el versicle 4:6 segons Sant Lluc. Es diu que això succeí quan Satanàs mostrà a Jesús els regnes de la terra des d’una gran alçada.

Evidentment, la història relatada es tracta d’una adaptació i interpretació lliure de la Bíblia, ja que en realitat el passatge relatat es produeix quan Jesús es troba enmig del desert, i foren els monjos jerònims els que pensaren que potser el dimoni va temptar a Jesús des del cim més alt de la ciutat de Barcelona.

Un nom religiós que va portar a que l’any 1886 dotze cavallers barcelonesos a construir-hi una ermita.
Es diu que fins i tot en una de les vidrieres de l’església podem trobar el passatge de la Bíblia que relata l’origen del nom del cim del Tibidabo.
En fi, una història curiosa sobre la temptació i la teòrica fortalesa a no caure-hi.

Fotografies
No us en puc portar cap il·lustració, ja que ningú ha publicat aquesta llegenda com a conte. L’únic que us en puc portar és una imatge de la muntanya màgica del Tibidabo i del que hi podem veure des de dalt.

tibidabo1Comentaris

Deixa la teva opinió