MONSE FRANSOY: "Un país amb bona literatura infantil és un país una mica més alegre."

19 Novembre 2009
0

p4qcconte72Monse Fransoy és una il·lustradora catalana amb un estil molt definit i característic, divertit, amb línies molt clares i definides i colors molt vius. Ha treballat en nombroses ocasions per a revistes com a Tatano i Cavall Fort, ha il·lustrat per a llibres de text, manuals i també contes i àlbums il·lustrats. Polifacètica i una artista també amb la plastilina, amb la que fa volar una mica més enllà la seva imaginació i el seu art, a part de relaxar-se.

Apassionada de la seva feina i també de la cuina, gaudeix il·lustrant cançons i jocs per a infants i també, instruccions. Si voleu conèixer-la una micona més, llegiu més avall:

– Com vas començar en el món de la il·lustració infantil?
Va ser per casualitat. Des de petita sempre m’havia agradat dibuixar, i hagués acabat fent Belles Arts si no arribo a passar per l’Escola de la Dona i no hagués vist que hi feien un curs d’Il·lustració Gràfica… M’hi vaig matricular sense pensar-ho. El primer dia de classe, quan la Maria Rius ens parlava d’aquest ofici, vaig saber que l’havia encertat i que m’hi volia dedicar.

aniversaricoberta– Van ser complicats els inicis?
La veritat és que no gens.. Mira, vaig tenir aquesta sort!

– Un il·lustrador és…
Qui s’explica amb imatges i també… una persona afortunada.

– Has il·lustrat per a revistes de renom que el Tatano o el Cavall fort, què suposa per a una professional de la il·lustració això?
Em fa il·lusió publicar en una revista que havia llegit de petita

incasol21– Has fet llibre de text, cartells… En quin àmbit et sents més còmode?
M’ho passo molt bé il·lustrant àlbums i també jocs, contes i cançons per a revistes com el Cavall Fort.
Em sento molt còmoda fent llibre de text, però si he de triar, el que més m’encanta, és quan tinc la oportunitat de dibuixar instruccions de tota mena… des de com fer un avió de paper, a cuinar un ou ferrat… el que sigui!

sin-titulo-2– Quin és el projecte del que et sents més orgullosa, perquè?
Em seria difícil triar-ne només un, però estic contenta d’un material molt útil que vaig il·lustrar per a l’Institut Català de
La Salut.

angels1– I el que et va donar més maldecaps?

El primer llibre que vaig il·lustrar. Encara estudiava i em van proposar fer 5 dibuixos pel joc de rol “Aquelarre”… Al final van ser més de cinquanta! I he de confessar que vaig patir una mica. Amb el temps vam fer les paus i ara és un dels llibres que m’estimo més.

plasti3– A part de la teva vesant il·lustradora, he vist que tens un Bloc en el que treballes en plastilina. Com et va sorgir la idea? Com vas començar?

Sempre havia fet coses en volum (amb fang, paper maché, cartró pedra…). Ara no ho recordo, el cas és que em vaig trobar fent il·lustracions en volum. Vaig triar la plastilina per fer-les perquè encara que fràgil, és immediata. Un cop feta, la portes al fotògraf i llestos. És un material fàcil de treballar i dóna un resultat molt vistós.

– Amb quina mitjà et sents més a gust: llapis i paper, plastilina o ordenador? Perquè?

La part que més m’agrada és passar els dibuixos a nét amb pinzell i tinta xinesa… això sí que no voldria deixar de fer-ho. El color el dono amb l’ordinador, i malgrat és una eina molt útil,  trobo a faltar pintar a ma amb gouache.
I de tant en tant necessito moldejar plastilina, que com que em surt de les mans i no del cap, em relaxa molt.

– Què t’agradaria fer en el món de la il·lustració infantil?

Molts cops he pensat que m’agradaria formar-me per poder explicar els contes que il·lustro i els que no a petits i grans i si pogués ser amb titelles fets per mi, encara millor!.

– Si fossis un personatge de conte series…

El barrufet rondinaire

– T’agradaria il·lustrar algun dels grans clàssics infantils? Per quin t’agradaria començar?
Començaria per La Pippi Långstrump

p4qcbarri1col– Com definiries el teus estil?

Et puc dir que és un estil descriptiu, nét, de línia clara i de vegades… més seriós del que voldria

– Un país amb bona literatura infantil és…

Segur que…una mica més alegre

– Quina és la situació actual de la literatura infantil al nostre país?

Això ens ho dirà un editor, jo no t’ho sé dir.

– Per anar acabant, quins són els teus propers projectes?

Estic treballant  en unes mascotes per un material d’Educació Infantil. A part del material il·lustrat, se’n faran peluixos.
El meu proper projecte és un curs de cuina… A veure si puc fer que casin les meves dues passions…



Comentaris

Deixa la teva opinió