Els orígens de… LA CUCA FERA

17 Octubre 2011
0

“Fa molts i molts anys arribà a la ciutat de Tortosa, una bèstia temible, un drac d’allò més estrany. Un drac que s’amaga a viure en una cova i de la que diuen que tenia el cos de tortuga gegant, el cap de cocodril i estirava i arronsava el coll a voluntat, i obria i tancava una boca enorme  fent petar les dents d’una manera esfereïdora.
Deien que cada dia es menjava tretze gats i tres nens vius, i si això no us sembla prou terrible, cal que us digui que quan s’enfadava treia foc pels ulls i bromera per la boca.
La llegenda explica que un bruixot va encantar a la vella princesa Robí i la va tancar a la cova on vivia la bèstia. I un valent jove, alt com un gegant va arribar un dia a la ciutat de Tortosa disposat a salvar a la princesa. El noi es deia Rufolet, i es va encaminar a la cova, espasa en mà quan de sobte va sentir una veu que demanava ajuda.
En una bassa un petit follet, estava a punt d’ofegar-se , en Rufolet va deixar l’espasa a terra i va córrer a salvar-lo. El Follet, de nom Xaco, agraït de ser salvat, li va prometre que l’ajudaria a trobar la cova.
Mentre caminaven muntanya amunt a la recerca de la cova, el follet li va anar explicant tot el que sabia de la bèstia: que li en diuen Cuca Fera, i que la manera de fer-li perdre tota la seva força era tallant-li la cua i les orelles.
El que en Rufolet no sabia, era que els companys d’en Xaco, el follet, havien utilitzat els seus poders màgics per esmolar la seva espasa. Així que en arribar a la cova, en Rufolet li va tallar la cua i les orelles a la fera, que es tornà en un ésser dòcil i manso.
Es va desfer l’encanteri, va alliberar a la princesa, i tots dos i tots els follets van baixar de la cova cap al poble, seguits per la Cuca Fera, sense que ells se n’adonessin. En arribar al poble els van rebre amb cançons i dolçaines dels músics que es dirigien a la processó de Corpus. Els va agradar tant que es van afegir a la comitiva abans de partir cap al país d’en Rufolet, del qual encara no han tornat…
És per tot plegat, que el Tortosins els van trobar tan pintorescos que des d’aleshores les seves reproduccions obren la processó de Corpus.”

Aquesta és la Llegenda de la Cuca Fera de Tortosa, una llegenda que explica el perquè de la presència d’aquesta fera del bestiari popular català a la processó de Corpus de la ciutat. Convertint així aquesta espècie de drac, en un dels emblemes més importants i tradicionals de la ciutat.
La Cuca Fera de Tortosa és, com ja us he explicat, una espècie de tortuga, i actualment, en surten tres a les Festes de Corpus de Tortosa: la mare i dues filles. Tenen un dispositiu especial, a través del qual obren i tanquen la boca, fent un soroll peculiar, fent petar les dents i espantant així a la mainada, a la que se li explica, que cada dia la Cuca Fera es menja tretze gats i tres infants vius.
De la seva existència, en podem dir que es remunta a forces segles enrere. I és que cap al segle XVI ja existia, i cap al 1600 ja tenia ben guanyada la seva fama. El cap de la Cuca Fera, d’estil molt gòtic, s’assembla al d’una gàrgola de la Catedral. La seva fisonomia és la d’un bestiari de pedra, al que sembla que l’hagin reviscolat per la màgia d’un cop.
Sembla molt antiga, la presència de les bèsties en el Corpus dels pobles de les nostres contrades, però no se sap ben bé el perquè, tot i que la llegenda que us he explicat avui ens justifica aquesta presència. Cal dir però, que la Cuca Fera de Tortosa va sortir de la Festa de Corpus i confraries, per passar a formar part del bestiari de Festa Major de la ciutat.
Cal dir, però que de Cuca Feres n’hi ha a molts indrets del nostre país: la Cuca Fera de Tarragona del segle XIV, el Cuc de Molins de Rei, la Cuca de Castellbisbal, la Cuca de Pi de Puigpelat i la Cuca Fera de Solsona. Però sens dubte, una de les més mítiques, és la que us he portat avui, la de Tortosa. Mireu si és d’important que té la seva pròpia llegenda.

Imatges
Per començar, us porto una il·lustració força antiga de la Cuca Fera, per tal de que us feu una idea de la imatge que tenia en un inici.


Ara us deixo amb algunes imatges de la Cuca Fera de Tortosa, i les que representen les seves dues filles, i una altra d’una Cuca Fera d’un altre indret de les nostres contrades.

I com a curiositat, us deixo amb el link d’una sèrie de titelles que es feia als anys 80 per tv2 que era la Cucafera.

 

 



Comentaris

Deixa la teva opinió