L'hort a l'escola

1 Novembre 2011
0

Ja fa alguns anys que sóc mestra, i a la meva escola no tenim hort, i sempre he envejat les escoles que en tenen, i us explico el perquè. M’agraden les escoles que tenen hort, però que aquest hort sigui part dels aprenentatges del nens, que siguin ells qui plantin, reguin i cuidin les plantes; i vegin d’aquesta manera el fruit del seu esforç i dedicació. Els horts per fer bonic, i per poder dir als pares: “mira quin hort té l’escola”, però que realment el cuiden les senyoretes i no les mestres, no té per mi cap sentit.

Si tingués un hort a l’escola, i hi tingués fàcil accés, els nens de la meva classe durien a terme tota una feina relacionada amb el tema. Escolliríem quin tipus de plantes o llavors plantaríem, aniria a comprar-les, i entre tots faríem el forat a la terra, i ho plantaríem. Duríem un a espècie de calendari de creixement de les llavors plantades: el dia en que les hem plantat, com van creixent cada setmana, quan ens donen el seu fruit, i quedaria anotat tot a través de senzills dibuixos. De manera que podríem comparar les diferents etapes i ritmes de creixement que té cada planta.

Evidentment que tindríem molt en compte l’època de l’any en que ens trobem per tal de decidir quines plantes plantem: tomàquets, pastanagues, enciams…

Tot plegat quedaria registrat en el nostre particular calendari de l’hort, on observaríem per separat cadascuna de les plantes escollides pel nostre hort. També a través de l’observació esbrinaríem si cal regar alguna planta més que a una altra, o quina creix més de pressa.

És una manera fascinant i molt pràctica d’aprendre a conèixer i descobrir el món de les plantes i de l’hort.

L’altre dia vaig descobrir un conte que aplica força tot el que us he explicat, i m’agradaria que el coneguessiu, crec que us pot semblar molt interessant. Es tracta de com dur a terme tot plegat a casa, amb els vostres fills:

UN HORT A CASA, Georgina Duran, Il·l. Helena Delgado, Editorial Combel (2011) –> El que us porto avui no es tracta només d’un conte, sinó d’una espècie d’estoig del bon horticultor on el que ens trobem primer és un bonic conte on en Genís ens explica un munt de coses sobre l’hort: com escollir les llavors, quan plantar-les, com cuidar-les, i tot el seu procés de creixement fins al moment de la collita. Al final del contehi trobem un petit glossari amb les paraules utilitzades en el conte relacionades amb l’hort, com ara: brot, plançó, llavor, planter, test, substrat…

A més a més, el conte ve acompanyat de la roda de les verdures i hortalisses, que ens explica en quina època de l’any cal plantar cadascuna i també en quina època cal fer la collita. També inclou un joc tipus memori amb 24 cartes de verdures i hortalisses i eines per cultivar la terra. I per acabar, podeu trobar quatre fulls amb adhesius per fer un seguiment ben acurat de la vostra collita.

És un conte fascinant i sorprenent, que permet treballar tot el que us he explicat de l’hort i fer-ho de manera pràctica des de casa. Pel que fa a les il·lustracions, m’han agradat moltíssim i és que estan fetes amb plastelina. Un format original per un estoig també molt original.



Comentaris

Deixa la teva opinió