El Trompeta recomana… POP-UPS DE GRANS CLÀSSICS

23 Desembre 2011
0

Avui us vull parlar dels pop-ups. Només us puc dir que tot i que en un principi no m’acabaven de convèncer, són uns contes sorprenents, de gran qualitat editorial i que tenen una feinada al darrere que pocs ens podem imaginar. Avui concretament us vull parlar d’una cosa que s’està posant molt de moda, i és el fet d’agafar grans clàssics de la literatura infantil universal per portar-los a pop-up. Alguns d’ells prenent les il·lustracions originals, i altres en canvi, il·lustrats per a l’ocasió. Us porto alguns d’aquests llibres per tal de que us en feu una petita idea de com poden arribar a ser de màgics.

EL PETIT PRÍNCEP, Antoine de Saint-Exuéry, Trad. Bonifacio del Carril, Editorial Salamandra (2009) –> Aquest títol és la versió en català de l’edició francesa de El petit Príncep en format pop-up, cal dir que és una edició molt bonica i acurada, que agafa les pròpies il·ustracions originals i els hi dóna tridimensionalitat i volum. Aquest fet és d’una gran complexitat, i és que es tracta d’agafar il·lustracions que estan pensades en format 2D i transformar-les en certa manera en un format en 3D i intentar donar-los més moviments i vida del que tenien en un inici. El resultat és prou satisfactori, i al final, podríem dir que no ha quedat gens malament.

 

 

EN CHARLIE I LA FÀBRICA DE XOCOLATA, Roald Dahl, Trad. Albert Jané, Il·l. Quentin Blake, Editorial Combel (2011) –> Qui més qui menys coneix el gran clàssic de la història de Willy Wonka i la seva fascinant i sorprenent fàbrica de xocolata. Doncs bé, aquest pop-up, igual que en el cas anterior està adaptat de les il·lustracions originals, i com ja us he dit, això té certes limitacions a l’hora de donar-li tridimensianiltat als dibuixos. Són obres ben acabades, però que al no estar pensades en un inici per a ser pop-up, sempre tens la sensació de que les il·lustracions no poden donar més de sí pel que fa a la seva aplicació en aquest format de contes. Són il·lustracions que acaben sent força més bidimensionals, però que de totemes maneres estan molt ben integrades en el conte.

LA LLEBRE I LA TORTUGA I ALTRES FAULES D’ISOP, Agnese Baruzzi, Símbol Editors (2011) –> DE les famosos faules d’Isop se n’han fet mil adaptacions i versions diferents, i és que després de 2500 anys continuen tan vigents com el primer dia, serveixen per explicar moralines als més menuts, i aquesta vegada ho fan en format desplegable i pop-up. Set de les faules més conegudes d’Isop, una en cada plana, i un desplegable original i sorprenent que us fascinarà. A diferència que en els dos contes anteriors, en aquest cas sí que es tracta d’un llibre pensat en aquest format, i això facilita molt la tasca de l’edició i el resultat final sempre pot ser més espectacular.

LES MIL I UNA NITS, Lluís Farré, Il·l. Mercè Canals, Editorial Combel (2011) –> I per acabar aquest fantàstic recull de pop-ups de grans clàssics, la petita gran joia de la corona! Una de les darreres novetats en pop-up de les nostres contrades. La feina és d’un tàndem que sembla que comença a especialitzar-se en els grans àlbums en format pop-up com és en Lluís Farré i la Mercè Canals. Si ja van publicar Els tres Reis d’Orient, L’Arca de Noé i La Llegenda de Sant Jordi, aquesta vegada ens sorprenen amb un dels clàssics entre esl clàssics, un dels més antics: Les mil i una nits. La història de la valenta Sherezade que nit rere nit salva la vida al explicar un bonic conte al seu captor.

Palaus, catifes voladores, elefants, el geni de la llàntia, l’Aladí, l’Alí Babà… Tot plegat en un pop-up cuidat fins al darrer detall, pensat única i exclusivament en aquest format, on podem mirar les il·lustracions per tot arreu i sembla que tot hi encaixi, que tot estigui pensat. Les escales de l’interior del palau, la decoració, els més mínims detalls… Tot! Una feina excel·lent, molt acurada i molt colorista, que si a més li sumem un molt bon text i unes il·lustracions precioses, donen com a resultat un pop up preciós!

 Comentaris

Deixa la teva opinió