ELISABET MARTÍNEZ I NOGAREDA: "Tots els títols de la col·lecció Llibre Solidari repassen la trajectòria vital d'un personatge"

28 Maig 2012
0

L’entrevista que us porto avui és molt especial, em feia molta il·lusió portar-vos-la, i és que he pogut parlar amb l’Editora de l’Editorial Efadós per parlar-vos d’una col·lecció que em va agradar molt especialment: Llibre Solidari. Aquesta col·lecció, com ja us vaig presentar fa algunes setmanes al bloc, pretén acostar-nos la figura d’alguns dels personatges més il·lustres vius del nostre país. I realment és un gust poder parlar amb una editora que estima tan la seva feina, les nostres tradicions,  la nostra cultura, les nostres gents… I també és un orgull conèixer una editorial que té per objectiu la recuperació i divulgació del nostre patrimoni, cultura tradicions, personatges i també dels nostres contes.

Ara us deixo amb les paraules de l’Elisabet, que de ben segur que us ajudaran a conèixer una mica més aquesta col·lecció.

– Qui és Efadós?
L’Editorial Efadós neix l’any 1995. La recuperació i la divulgació del patrimoni cultural de Catalunya esdevé l’eix temàtic principal del catàleg de l’editorial. Una de les col·leccions en què es projecta aquest objectiu és L’Abans, que enguany compta amb un centenar de volums publicats dedicats a pobles i ciutats d’arreu de Catalunya i les Illes Balears. Es tracta d’una col·lecció de reculls gràfics que pretén preservar els fons fotogràfics familiars, que són extraordinaris. L’Abans també té la voluntat de recuperar la memòria oral.
Seguint aquest fil, el desembre del 2012 estrenàrem la col·lecció infantil Vet aquí…, que recull llegendes poc conegudes del nostre país, històries trameses de generació a generació que han sobreviscut al pas del temps. Per a Efadós, la recuperació d’aquestes llegendes i rondalles és una eina de divulgació important d’un passat cultural ric i grandiós.
I mantenint-nos en el terreny infantil, neix la col·lecció Llibre Solidari, l’objectiu de la qual és explicar als més menuts la trajectòria d’una personalitat il·lustre de la societat catalana actual.

– Com neix la idea de la col·lecció Llibre Solidari?
Llibre Solidari neix de la necessitat d’explicar qui són determinades personalitats del nostre país reconegudes per la seva professió, pel seu talent, pel seu art… La diferència respecte altres col·leccions del sector editorial és que els personatges seleccionats són vius, fet que permet una col·laboració estreta i entranyable durant l’elaboració del projecte. A més, la col·lecció és solidària; tots els beneficis de la venda del llibre van destinats a una entitat solidària escollida per cada personatge.

– Els protagonistes de Llibre Solidari
El president Pasqual Maragall, el meteoròleg Tomàs Molina, el cuiner Ferran Adrià o el cantautor Lluís Llach són alguns dels protagonistes de Llibre Solidari. El criteri que hem seguit a l’hora de seleccionar els personatges ha estat la vàlua professional i cultural de cadascun d’ells. Hem apostat per la diversitat perquè entenem que aquesta varietat de noms, de professions i de procedències enriqueix la col·lecció.
La finalitat és explicar la biografia d’aquests personatges d’actualitat als nens i nenes, com si fos un conte, de manera pedagògica. Emfatitzem l’etapa de la infància, perquè normalment és la més desconeguda pel públic i és la que ens proporciona aquelles anècdotes més divertides, que connecten d’immediat amb el petit lector. I no només precisem qui són, si no quin és el seu ofici!

– Vida i ofici, el nexe perfecte
Tots els títols de la col·lecció Llibre Solidari repassen la trajectòria vital d’un personatge i, de retruc, analitza la seva professió. Què és ser alcalde? I l’home del temps, què fa? Com s’arriba a ser el millor cuiner del món o l’ídol de milers de persones a través de la lletra d’unes cançons?
El més rellevant, el que volem aconseguir, és que el lector no només conegui el personatge, més o menys habitual als mitjans, si no que descobreixi la persona que s’amaga darrere del personatge (la infància, l’adolescència, la maduresa i, en alguns casos, la senectut).

– Ventall d’il·lustradors i escriptors = riquesa
Hem escollit diversos il·lustradors i escriptors per als diferents títols. Evidentment, són artistes que ens agraden, que coneixem i admirem. El personatge, però, també hi diu la seva i es respecta la seva opinió.
Pep Molist, Meritxell Martí, Carles Sala i Vila, i Salvador Comelles són els escriptors que han signat els primers títols de la col·lecció. Pel que fa als il·lustradors, Jordi Vila Delclòs, Subi, Mercè Galí i Txell Darné s’han fet càrrec dels dibuixos. Un luxe!

– El procediment: de l’A a la Z
El procés comença a l’editorial amb l’elecció del personatge. Després, un cop confirmada la seva col·laboració, es rumia un escriptor que inicialment creus que pot copsar l’essència d’aquest i traslladar-la d’una manera planera i concisa. L’il·lustrador entra en joc a continuació, un cop l’escriptor ha finalitzat la tanda d’entrevistes amb el protagonista i ja té redactat el text.
Pel que fa als il·lustradors, seleccionem alguns noms a priori. Presentem la seva obra al personatge, que acaba decidint amb quin estil se sent més còmode. De totes maneres, acostuma a coincidir el que proposem amb el que s’accepta.
I quan l’escriptor acaba de retocar les darreres esmenes i l’il·lustrador lliura els dibuixos finals, es produeix el moment màgic! El projecte ja no és projecte, és un llibre amb cara i ulls! I mai millor dit: és emocionant observar el rostre de cada protagonista quan veu reflectida la seva vida en 12 pàgines!

– Propers títols
Per Sant Jordi, es publicaren els llibres dedicats al president Pasqual Maragall i Tomàs Molina. El setembre del 2012 sortiran al mercat els protagonitzats per Ferran Adrià i Lluís Llach. I els propers títols? Doncs no us puc avançar cap nom. Només puc dir-vos que els propers personatges estan relacionats amb el món de l’esport, de la ciència i de la música. De totes maneres, l’Elefant Trompeta estarà al corrent de les novetats. Gràcies Elefant Trompeta, sempre és un plaer llegir-te i seguir-te!Comentaris

Deixa la teva opinió