Petit homenatge al Cavall Fort

10 Octubre 2012
0

El cap de setmana vaig poder veure un reportatge a tv3 dedicat a la revista per a nens Cavall Fort, i no me n’he pogut des d’aquí estar de retre’n el meu petit homenatge a aquesta gran publicació per a nens. De Cavall Fort se n’ha de dir i s’ha de tenir molt en compte l’e`poca en la que va ser creada i va néixer com a revista. Estem parlant de l’any 1961, moment de gran repressió i de persecució de tot el que feia pudor a català. Atrevir-se aleshores de crear una revista en català per a nens, va ser del tot agosarat, un atreviment, i fins i tot van haver de distribuir-se’n els seus exemplars en la més absoluta clandestinitat. Tots els nens de l’època en els que a casa seva es parlava en català, desitjaven frisosos poder llegir aquesta revista o que els hi deixés algun amic per fer-ho, i és que per fi podien llegir amb la llengua que es parlava a casa.

Des de que va néixer Cavall Fort ha tingut un objectiu ben clar divertir als infants i enriquir els seus coneixements a través de contes, jocs, concursos, historietes, tires còmiques, passatemps… I tot plegat ho han fet sempre i des de sempre en els seus més de 1000 números.

La revista no només ha estat una eina per al divertiment dels infants, sinó una gran manera per autors i il·lustradors de les nostres contrades de donar-se a conéixer i aportar el seu granet de sorra a la família de Cavall Fort. Entre els autors més il·lustres del génere de la literatura infantil i juvenil que han participat hi podem destacar noms com Joaquim Carbó, Josep Vallverdú o Pep Albanell. Però per Cavall Fort també han passat moltíssims autors que han escrit per al públic adult com Salvador Espriu, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Tísner… Entre els il·lustradors trobem grans de tots els temps com Cesc (que s’ha encarregat de fer cada any des del seu naixement de totes les portades del número especial de Nadal), Picanyol, Fina Rifà, Pilarín Bayés, Llucià Navarro, Carme Solé o Maria Rius; i altres de més actuals com Pep Brocal, Mercè Canals o Montse Ginesta, entre molts i molts d’altres als que Cavall Fort ha donat l’oportunitat d’obrir-se un petit forat en aquest àmbit tan complicat de la il·lustració infantil.

Però parlar de noms i més noms no és significatiu ara, perquè estic segura que els que de petits hem llegit el Cavall Fort, no recordem el nom d’autors i il·lustradors, però sí que recordem el ja mític Ot El Bruixot, o les aventures de d’en Jep i Fidel o fins i tot en Massagran! A part recordem haver llegit per primera vegada i en català grans clàssics del còmic belga, bressol del còmic europeu per excel·lència com en Lucky Luke, Sergi Grapes o La patrulla dels Castors. I és que a les nostres contrades el còmic belga va encaixar a la perfecció.

Un reportatge sens dubte preciós, us deixo el link per a que el pugueu veure íntegre al TV3 a la carta.Comentaris

Deixa la teva opinió