El conte de… LA CARBASSA DE TOTS SANTS

30 Octubre 2012
0

Sé que potser resulta força complicat parlar-vos d’algun conte que expliqui tot el que us vaig explicar ahir sobre els orígens de les carbasses popularment conegudes com a carbasses de “Halloween”, tot i tenir un origen molt anterior com ja vau poder comprovar. Però seria injust no portar-vos aquest conte en la secció d’avui, ja que és el que originàriament va inspirar la meva recerca sobre tot el que us vaig narrar ahir.

LA CARABASSA DE LES ÀNIMES, Elena Ferro, Il·l. Subi, Col·lecció Els contes del Follet, Editorial Baula (2012) –> Sé que aquest és un cotne que ja us vaig recomanar l’altre dia, però era el conte perfecte per tornar-vos a portar avui. Sé que us he parlat ja d’aquesta col·lecció, així que el que em ve de gust avui és fer-vos cinc cèntims del perquè d’aquest conte, què és el que pretén explicar i com ho fa.

El que vol narra la història és que el fet de buidar carabasses per posar-hi una llum dins és una tradició que a Catalunya es va dur a terme durant molts i molts segles el dia de Tots Sants, i no pas per influència del Halloween, que en aquella època ni existia com a tal ni molt menys havia arribat a les nostres contrades. És un conte que pretén explicar la importància d’algunes tradicions antigues i la importància també de no perdre ni oblidar aquestes tradicions i costums que també ens pertanyen. A aquesta tasca, s’hi suma de manera jo diria perfecte, l’autora d’aquesta col·lecció, l’Elena Ferro. És una col·lecció que admiro moltíssim, que m’entusiasma, i que una mica ve a fer el que fa el Trompeta en els seus orígens. Ens porta un conte que explica la tradició o costum, les cançons que hi ha al seu voltant, i la part que a mi, per la meva vessant “investigadora”, m’interessa més: d’on prové la tradició i tot de curiositats entorn d’aquesta. La seva autora s’està convertint en una autèntica experta de costums i tradicions catalanes, i aquests contes en són una molt bona mostra d’un gran treball que hi ha al darrere.

A aquest títol s’hi afegeixen dues poesies d’Isabel Barriel entorn la tradició de les carbasses amb llum.

Si a tot plegat hi sumem també que els contes d’aquesta col·lecció estan fantàsticament il·lustrats per en Subi, l’únic que em queda per dir-vos és que m’encantaria tenir-los tots a la meva prestatgeria.Comentaris

Deixa la teva opinió