El Trompeta recomana… CONTES DE MENJARS

21 Desembre 2012
0

Després de donar-hi moltes voltes al títol de l’article de les recomanacions d’avui, per fi m’he decidit amb el nom de contes de menjars, i és que el que us porto avui són contes que ens parlen de l’alimentació en els infants, des de receptes de cuina per a nens, a un calendari-festiu culinari tradicional, passant per un abecedari dels aliments i un conte joc sobre l’alimentació sana. Tot plegat per parlar-vos de la importància que té una bona alimentació en els més menuts, ja que esdevé clau, i és que el fet d’alimentar-nos bé de petits, i de fer-ho amb gran varietat d’aliments, ens pot convertir en adults en persones sanes i amb una educació alimentària responsable envers els nostres hàbits i costums a l’hora de menjar. I com acostar la cuina, els menjars, els aliments sans… als nens, es pot fer de maneres molt diferents, és per això que avui m’he animat a portar-vos aquests llibres tan variats.

CUINAR ÉS UNA FESTA!, Receptes Amanda Laporte, fotografies Xabier Mendiola, Il·l. Óscar Julve, Editorial Estrella Polar (Juny 2012) –> Aquest llibre presenta un recull de receptes divertides, orifginals, bones i pensades per a cada ocasió, amb el que els nens i nenes es podran familiaritzar amb el món de la cuina i crear les seves pròpies receptes.

Receptes per a cada ocasió, des de pastissos d’aniversari, fins a galetes per Carnestoltes, passant per uns boníssims entrepans per quan els amics vinguin a dormir a casa, o alguna cosa per al Ratolinet Pérez.

El resultat de tot plegat és un llibre de receptes de cuina per a nens, senzilles, amb bones imatges i unes il·lustracions fantàstiques que acompanyen tot el llibre. Un bon llibre per a nens cuiners inexperts!

JA MENGES BÉ?, Patricia Geis, Editorial Combel (2012) –> Aquest és un conte força diferent a l’anterior, es tracta d’un pop-up que ensenya als nens a tenir una bona alimentació, i ho fa de manera divertida i amb un format original i diferent. Ens parla dels diferents tipus de menjar que hi ha, de que el menjar és energia per al teu cos, quina és la dieta ideal. I a partir d’aquí proposa a l’infant anar a fer la compra a través d’una llista on s’indica als nens quantes racions cal comprar de cada grup d’aliments al dia, i a la part central tots els aliments en diferents prestatges per a que l’infant trii quina és la millor opció. al final apareixen uns plats, el d’esmorzar, dinar, berenar i sopar, i el nen ha d’escollir que hi posa del que ha comprat a cada plat. és un conte molt didàctic, amb un format molt innovador i que ensenya als infants tot plegat a través del joc. I és que és jugant quan sovint els aprenentatges acaben esdevenint més significatius.

NYAM, NYAM, L’ABECEDARI DELS ALIMENTS, Mar González Duran, Il·l. Emma Schmid, Editorial Cruïlla –> Aquest és sens dubte un abecedari diferent, ja que és un abecedari que no només serveix per aprendre les lletres, sinó que a més a més està fet per un nutricionista, per tal de donar a conèixer als infants les diferents propietats nutritives dels aliments bàsics.

Aquest és sens dubte un abecedari diferent!

MENJARS TRADICIONALS DE TOT L’ANY, Elena Ferro, Il·l. Subi, Editorial Baula (Octubre 2012) –> Aquest és sens dubte un bon regal per aquestes festes que ja s’acosten, un llibre que recull el calendari gastronòmic-festiu de les nostres contrades. És un recull fantàstic de menjars tradicionals de les nostres contrades, a partir dels diferents aliments que ens aporten cadascuna de les estacions lligats al nostre territori. No es tracta de cap receptari, sinó d’un recull d’aliments en funció de cada estació. Així per exemple de la tardor, et parla de la verema, del que és, de quan es fa, dels vins, caves…; del menjar dels difunts: les carbasses; dels panellets; de les castanyes i moniatos; dels bolets… I així amb totes i cadascuna de les estacions.

La veritat és que es tracta d’un llibre preciós, molt interessant, que és capaç de respondre a les curiositats de grans i menuts que es preguntin, el perquè es menja el tradicional Tortell de Reis i d’on prové, els tipus de bolets que podem collir a les nostres contrades, o el tipus de menjar que es cuina pels dinars de Festes Majors dels pobles a l’estiu.

Al final de tot plegat, podeu trobar els anomenats “pilars de la cuina catalana”, és a dir, allò típic i tradicional dels catalans que no pot faltar en tot bon àpat, com l’escalivada, el pa amb tomàquet, els embotits, la picada, el sofregit o l’allioli, i explica com es fan i quins són els seus ingredients.

Si a tota aquesta gran explicació de l’Elena, i afegim que està il·lustrat pel sempre tendre i dolç Subi, estic convençuda que el resultat us semblarà tan preciós com a mi. Així que sens dubte, us convido a que el descobriu.



Comentaris

Deixa la teva opinió