PERE VIRGILI: "Il·lustrar és suggerir més coses del que el text explica"

29 Gener 2013
0

japo06-0872Avui us vull portar a en Pere Virgili. En Pere és un il·lustrador que no és esctrictament de l’àmbit infantil, ide fet ha il·lustrat per a premsa, publicant de manera habitual al diari El País; ha treballat com a dissenyador gràfic; i també en l’àmbit de la pintura ha fet les seves incursions. En Pere va començar i es va dedicar durant molts i molts anys a compaginar il·lustració i disseny gràfic, de fet ha treballat per a importants marques en aquest àmbit. Va començar a dedicar-se a ambdós camps des dels anys 60, i no va ser fins l’any 1997 que va decidir abandonar del tot el món del disseny gràfic i dedicar-se únicament a la il·lustració. El seu treball per al diari li va donar certa difusió i li va permetre fer-se un lloc en aquest complicat món. Jo el vaig conèixer a través del conte Descobrir Barcelona, i em va fascinar la seva peculiar visió de l’arquitectura, la seva aparent facilitat per dibuixar tota una ciutat, que la reconeguis i sàpigues quins són els edificis que hi ha representats, tot i que doni la sensació que estan molt simplificats, com ell bé explica, es tracta d’intentar trobar els elements més significatius i donar-li la teva pròpia essència.

Però ara ja no us avanço res més d’aquest il·lustrador i us deixo amb la seva entrevista, espero que us agradi:

escanear0102– Com vas decidir començar en el mon de la il·lustració ?

Jo havia treballat molt de temps com a dissenyador gràfic i il·lustrador alhora
Però quan em vaig fer autònom, la majoria de treballs que em van encarregar van ser il·lustracions, potser per que publicava dibuixos al diari “el País” i això em donava una gran difusió, la qüestió es que em va anar molt bé i vaig acabar deixant de banda el disseny gràfic.

– Quan temps fa que t’hi dediques ?

Com et deia, des de sempre he combinat el disseny gràfic  amb la il·lustració, però em dedico de manera exclusiva a il·lustrar des de l’any 1997.

– És molt complicat fer-se un lloc en l’àmbit de la literatura infantil?

No ho sé, com en tot, suposo que es una qüestió de la qualitat del teu treball de saber-lo vendre bé, del factor sort i per descomptat treballar molt

escanear0126– De tots els teus projectes, de quin et sents mes orgullós? Per què?

N’hi ha molts dels que n’estic satisfet.
Però n’hi ha un de disseny gràfic,  la marca d’aigües de Barcelona,  que pel seu disseny i difusió n’estic especialment content. En quant a la il·lustració.
potser les dues campanyes que vaig fer per la botiga “Gales” els anys 61-62
perquè van ser els primers dibuixos que vaig publicar.

– I quin va ser el mes difícil?

La dificultat dels projectes depenen de diversos factors. En els treballs pels diaris el temps es basic, nomes tens unes hores des de que t’envien l’article fins a l’hora d’entrega del la il·lustració, has de pensar la idea i dibuixar-la abans que tanquin la redacció.

– Dissenyador gràfic i il·lustrador. Dos àmbits molt allunyats o més propers del que semblen?

Penso que no molt diferents, tenen moltes coses comunes, els dos treballen amb la imatge.

escanear0134– Has il·lustrat per a contes, revistes i tota mena de publicacions. En quin de tots els àmbits et sents mes còmode?

No hi  trobo diferències, la tècnica és la mateixa, la dificultat depèn més del tema que del suport en que s’edita.

– Un dels teus darrers  treballs com a il·lustrador infantil el podem trobar en el conte Descobrir Barcelona i he vist que també has publicat diversos productes amb imatges d’edificis emblemàtics de la ciutat, així com algunes il·lustracions on sovint apareixen edificis. Et consideres un especialista dibuixant elements arquitectònics de la ciutat?

Tant com especialista no, però reconec que és un dels temes que més m’agraden.
Des de el punt de vista del dibuix trobo molt mes interessant el paisatge urbà que el de la natura.

escanear0115– És molt complicat poder plasmar els detalls d’un edifici en un dibuix?

Si vols fer un dibuix realista, no és difícil, només has de tenir prou tècnica, però si vols fer un dibuix mes personal, has de buscar aquells detalls que el fan diferent, és com fer com una caricatura del edifici, buscar allò que el fa especial.

– Quins son els passos que segueixes a l’hora de fer una il·lustració?

Depèn de cada il·lustració, algunes requereixen una documentació prèvia, en d’altres el mes difícil es trobar la idea.

– Il·lustrar és…

Una definició fàcil, seria posar imatges a un text, però crec que és més que això, és suggerir més coses del que el text explica o fer-ho per un  mitjà visual.

– Sinó fossis il·lustrador series…

Crec que faria alguna altre activitat relacionada amb les arts plàstiques: disseny… pintura….gravat.

escanear0024– Com definiries el teu estil?

Això em costa molt de respondre, de fet hi he pensat alguna vegada i no  he trobat una resposta clara. Crec que son els altres que ho han de jutjar.

– El teu il·lustrador preferit és… Per què?

Aquesta sí que és una resposta que tinc clara. Des de que vaig veure els seus dibuixos i parlo dels anys 60, estic atrapat per l’obra de Saul Steinberg. Saul Steinberg és un referent per qualsevol dibuixant, tan si es dedica al dibuix d’humor, al dibuix satíric, al còmic o a la il·lustració. En la seva obra preval la idea per sobre de tot i és perfectament capaç de dibuixar un soroll, un so, un gust, un tacte, per mitjà de metàfores gràfiques. Però també m’agradaria citar-ne d’altres com: Ronald Searle, Sempé, Jan Lenica, Tomy Ungerer, i la llista podria ser mes llarga.

– Si poguessis triar un conte clàssic per il·lustrar, quin t’agradaria que fos? Per què?

La veritat es que no tinc cap preferència, no hi he pensat mai.

– Si fossis un personatge de conte series…

No ho sé, n’hi han alguns que em semblen atractius i divertits però no sé si m’agradaria ser-ne cap

escanear0141– On t’agradaria arribar en el món de la il·lustració?

M’agradaria aconseguir l’or i la gloria, però tocant de peus a terra em conformo en que a algú li agradi i valori el meu treball

– Un país amb bona literatura infantil és…

Em sembla que  Anglaterra, Alemanya,  i en general els països centre europeus tenen molt bons escriptors i també il·lustradors, tant ara com històricament.

– Quina és la situació actual de la literatura infantil?

Crec que va agafant cada vegada més força i es publica cada cop més, però no en tinc informació directe.

– Per anar acabant, quins són els teus propers projectes?

Seguir dibuixant i publicant il·lustracions. Ara estic treballant en un conte per l’any que ve i també tinc previst  publicar per una editorial dels Estats Units però el principal objectiu és seguir dibuixant i il·lustrant que és el que més em satisfà.



Comentaris

Deixa la teva opinió