SONIA ALINS: "Il·lustrar és imaginar un món"

26 Març 2013
0

01Avui em fa moltíssima il·lusió portar-vos una nova entrevista. Després de forces mesos des del nostre darrer contacte, vaig poder recuperar el contacte amb la Sonia Alins recentment, ara que ha tingut una miqueta més de temps, i no només m’ha regalat un Trompeta fantàstic, sinó que a més, ha decidit invertir part del seu temps responent a les preguntetes que ja feia temps que li havia enviat. I la veritat és que tot plegat em fa molta il·lusió, i em ve molt de gust que coneixeu una mica més a la Sonia. La Sonia és una il·lustradora infantil de Lleida, que ha treballat sobretot amb llibres de text, però que també ha anat intentant obrir-se un lloc en el món de l’àlbum il·lustrat. I va començar en e món de l’àlbum il·lustrat entrant per la porta gran, i és que el seu primer àlbum, El drac i la princesa, va ser premiat amb el premi Junceda 2011 al millor àlbum infantil il·lustrat. D’ella us en podria explicar moltes més coses, però prefereixo que llegiu l’entrevista i que sigui ella mateixa qui us les explica.

– Com vas decidir començar en el món de la il·lustració?
Va ser un camí natural ja que des que vaig començar la carrera de Belles Arts m’encantava el dibuix i sobretot la il·lustració i realment molts professors de la Facultat em van animar perquè prengués aquest camí. Miguel Ángel Pacheco, dues vegades premi nacional d’il·lustració, va ser el meu professor d’il·lustració i de fet va ser qui em va presentar als responsables editorials de l’Editorial Anaya just en finalitzar els estudis universitaris. De seguida vaig començar a treballar de forma professional.

premio junceda y libro– De tots els teus projectes, de quin et sents més orgullosa? Perquè?
Crec que del meu primer àlbum il·lustrat El drac i la princesa. Perquè ha estat la meva primera experiència com il·lustradora d’àlbum infantil i perquè a més l’esforç i l’afecte que vaig posar en aquest projecte es va veure recompensada amb el premi Junceda del 2011 al millor àlbum infantil il·lustrat.

– Quin ha estat el projecte que més maldecaps t’ha portat?
Un projecte de llibre de text del qual vaig haver de repetir més de 100 pàgines perquè la línia va resultar massa gruixuda segons el criteri de l’editorial. Després del moment crisi inicial, vaig optar per treballar de valent per resoldre el problema i finalment va quedar fantàstic. De fet, a partir d’aquell moment l’editorial va confiar en mi encara més.

p07– Ja fa un temps vas publicar La fantàstica llegenda de la Princesa i el Drac, t’agradaria encaminar la teva carrera com a il·lustradora en aquest àmbit?
M’encanta fer àlbums il·lustrats i estic segura que cada vegada en faré més. De fet, ara mateix estic plantejant diversos projectes.

– Il·lustrar una llegenda popular catalana tant important com aquesta resulta molt complicat? O és senzill perquè ja hi ha molts referents al respecte?
Em va resultar molt senzill perquè tots els catalans tenim molt present la llegenda des de la nostra infància. Només es tractava de plantejar-la des d’uns paràmetres conceptuals i estètics diferents.

p03– Què és el que creus que fa diferent la teva versió de la Llegenda de Sant Jordi de la resta?
Que ofereix una perspectiva gràfica totalment nova i original basada en un tractament conceptual de cada pàgina i un llenguatge gràfic reduït però potentíssim basat en 3 únics colors, que simbolitzen la sang (vermell), el mal (negre) i la salvació (plata).

fun parade– Has publicat forces il·lustracions per a llibres de text, és un àmbit en el que et sents còmode o en el que resulta una mica més fàcil poder publicar?
Per a una il·lustradora com jo, que sóc molt ràpida dibuixant, que puc oferir un gran ventall de possibilitats estilístiques i a més tinc un caràcter adaptable, sempre ha estat molt fàcil publicar en projectes educatius i llibres de text. Amb el transcurs dels anys, m’he convertit en una il·lustradora molt especialitzada en aquest àmbit i són les editorials les que em truquen per proposar projectes educatius.
Diapositiva_027_a

Quins són els passos que segueixes a l’hora de fer una il·lustració? Per on comences?
Tinc molta facilitat per imaginar les escenes i moltes vegades gairebé ni necessito esbós previ. Si les il·lustracions són per llibre de text o similar, sovint dibuixo directament amb tinta o retolador i després escanejo i faig el treball de color a l’ordinador. Si es tracta d’il·lustrar per àlbum il·lustrat començo fent una gran quantitat d’esbossos fins a aconseguir trobar la imatge i  la composició desitjada.

– Com definiries el teu estil a l’hora de dibuixar?
Tinc moltes línies gràfiques, però crec que el meu punt fort és l’expressivitat dels personatges.

llibredetext01– Il·lustrar és…
Imaginar un món

– Sinó fossis il·lustradora series…
Artista plàstica o directora de cinema

– El teu il·lustrador preferit és… Perquè?
M’encanten tants! … però en aquest moment, si hagués de triar un nom, possiblement seria el de Mary Blair, perquè la seva obra fusiona les arts plàstiques i la il·lustració. Em sembla que és senzillament genial.

– Si poguessis triar un conte clàssic per il·lustrar, quin t’agradaria que fos? Perquè?
La Ventafocs. Perquè m’imagino com podria il·lustrar-lo, ho tinc al cap des de fa temps i podria ser realment fantàstic.

– Si fossis un personatge de conte series…
En patufet. M’encanta perquè no s’enfronta a personatges malvats. És un personatge que viu un munt d’aventures i perills però amb valentia i alegria desbordants.

– On t’agradaria arribar en el món de la il·lustració?
M’agradaria arribar a l’excel·lència. Crear una obra duradora i obrir nous camins creatius.

– Un país amb bona literatura infantil és…
El Regne Unit

– Quina és la situació actual de la literatura infantil al nostre país?
Millorable sens dubte. Cal incentivar molt més la lectura en cada nova generació per formar millors persones i perquè el nostre país sigui més culte i millor.

The dream painter Rousseau_01– Per anar acabant, quins són els teus propers projectes?
En el terreny de la il·lustració educativa tinc especial interès a continuar amb les meves col·laboracions amb l’acadèmia d’art xinesa Artspire, situada a Xangai (són projectes que serveixen per a explicar les peculiaritats creatives dels grans pintors occidentals del segle XX als nens xinesos). Pel que fa a àlbum il·lustrat, ara mateix estic il·lustrant diversos àlbums amb el meu germà, Jordi Alins, que és escriptor. Finalment, estic en plena fase de creació d’obra gràfica per a una propera exposició en una galeria d’art de Lleida, al costat de l’artista Mentxu Fernández.Comentaris

Deixa la teva opinió