Tove Jansson i els Moomin

21 Agost 2013
0

Tove_Jansson_1956Tot i que no vaig poder conèixer gaire de Finlàndia en la meva ruta d’aquest any per Lapònia, Cap Nord i el Nord de Noruega, sí que vaig trepitjar aquest país, concretament la part més al Nord, i només ser-hi em vaig adonar de la importància dels Moomin per als finesos. Aquí potser no són uns personatges molt populars ni coneguts, però jo sí que coneixia la seva existència, i sabia que havien nascut a Finlàndia.

És per això que avui vull aprofundir una mica sobre la història d’aquests personatges, parlar-vos de la vida de la seva autora, de quan els va crear i quina ha estat la seva evolució al llarg dels anys.

La seva autora Tove Jansson va néixer l’agost de 1914 a Finlàndia, nascuda a la Finlàndia- sueca, per dir-ho d’alguna manera, el seu idioma era el suec, tot i que també parlava el finès. Des de l’any 1930 al 1938 va estudiar art, i ho va fer a tres ciutat diferents: Stockholm, Helsinki i Paris. Ja al 1934 el seu primer personatge Moomin va aparèixer en la revista Gram.

Però què eren els Moomin? Els Moomin eren una espècie de família de personatges de conte blancs, arrodonits i similars als hipopòtams que vivien en la seva casa a Moominvalley, la Vall dels Moomin. Allà vivien trepidants aventures, i totes aquestes aventures que de moment estaven al cap de la seva autora, van passar al paper en el seu primer llibre l’any 1945. A aquest el seguirien vuit llibres més i tres àlbums il·lustrats tots ells escrtis i publicats originàriament en suec.

Anys més tard tots els llibres acabarien traduint-se a l’anglès i molts idiomes d’arreu del món. Els personatges de la Tove protagonitzarien tota mena d’objectes de merxandatge i fins i tot els acabarien convertint l’any 1990 en una serie de dibuixos animats, que estic convençuda que us deu sonar.

L’any 2001 a l’edat de 87 anys moriria la mare d’aquests simpàtics personatgets de color blac deixant al darrera seu un llegat que els anys mai podran esborrar.

Moomin_kuvaComentaris

Deixa la teva opinió