Els orígens de… L'HOME ESCORÇA

7 Octubre 2013
0

L’Home d’Escorça és segons la mitologia catalana, el Déu protector dels boscos, o un déu protector dels boscos, ja que com ja hem parlat en d’altres ocasions hi ha altres personatges en la nostra mitologia que també exerceixen aquesta funció, com és el cas de la Molsosa o el Puigmal, ambdós encarregats de protegir els boscos i la flora i la fauna que en ells hi habiten.

Aquest Déu és o era característic de la zona del Pirineu i el Vallespir, i s’encarrega sobretot de protegir la Flora Forestal i de dominar els animals salvatges del bosc. No tenim gaires indicis de la seva existència, el que sí que podem assegurar és que és l’evolució dels antics Déus dels boscos, protector dels arbres i que castiga a tots aquells que els fan malbé.

També d’ells us en puc explicar que en algunes zones i segons Joan Amades, se’ns deien Jan o Jans. Es tracta d’una personificació dels arbres, i està estretament relacionat amb el culte als arbres que s’ha fet durant molts i molts segles a Europa, i concretament a Catalunya on les festes al voltant dels arbres, en que tenen aquests un paper protagonista, i que representen l’inici de la vida, són molt populars, i encara avui dia molt esteses. Antigament es disfressava un sol home o molts homes, amb branques, fulles i flors, representant aquesta divinitat, i es feien festes per mostrar el culte als arbres que durant tants segles va ser imperant a tota Europa. Normalment eren festes en les que només hi participaven homes, ja que els Déus boscans eren la representació masculina de la natura. Altres festes que es realitzaven on els arbres eren el centre eren per exemple, les Faies o els Arbres de Maig, on aquest esperit és sacrificat ritualment per tal de representar el canvi que implica tan el solstici d’hivern com el d’estiu. L’Home Escorça es converteix així en un símbol del pas de les estacions i del cicle de la vida.

Les Faies més populars que tenen lloc a Catalunya són les d’Isil al Pallars Sobirà, i es duen a terme durant la Nit de Sant Joan, una festa d’origen ancestral per celebrar el solstici d’estiu, una festa de culte que consisteix en fer baixar troncs encesos per la muntanya fins al centre del poble carregats a les esquenes dels fallaires.
Però sens dubte de totes les festes d’arbres que se celebren, la més important és la dels Arbres de Maig, que consisteixen en plantar al bell mig de les places del poble, un arbre enorme guarnit de branques verdes i fruites, es celebra el primer dia de Maig i el seu origen està relacionat amb l’antiga festa Celta Beltene. Són forces els pobles que a tot Catalunya encara celebren aquesta festa: Canyamars, Riba-roja d’Ebre, Terrassa, Sant Llorenç Savall, Santa Eulàlia de Ronçana i el Pla de Manlleu, a l’Alt Camp

Relacionat amb l’Home d’Escorça, és de molta tradició a centreeuropea l’anomenat Green man, una figura representada en moltes esglésies gòtiques de França, Alemanya i Anglaterra, on apareix una cara d’home coberta de fulles verdes, que li surten fis i tot de la boca. A França és conegut com Le Feuillou i a Alemanya Blattqesicht. Normalment es troba a les cantonades, i en llocs amagats de les esglésies. És la representació de la natura, i per tant de la fertilitat, i es col•locava a les esglésies per tal que els feligresos d’aquella església fossin fèrtils i creixés així la comunitat. És una representació que data de molts segles enrere i que també està relacionat amb diferents festes de culte als arbres i a la fertilitat que es duen a terme a tot Europa. Una de les més populars és una festa que va néixer entre els segles XVI i XVII que té per nom Jack in the green i es duu a terme a Anglaterra el dia 1 de Maig, on un home és completament decorat amb flors i hi ha balls i danses.

Però l’existència de personatges coberts de fulles és més antiga que tot plegat, i és que tant el Green Man com l’Home Escorça, estan estretament relacionats amb els antics Déus boscans tant Romans, com és Silvà, esperit dels camps i els boscos; com els Sàtirs grecs, que eren les divinitats dels boscos i les muntanyes. Descendents tots ells d’antics Déus etrusc com els Selvans, celtes com Sucellos i eslau com Borevit.

El curiós de tot plegat, és que en la mitologia catalana també tenim els nostres propis Déus o Reis de la Natura per dir-ho d’alguna manera, i aquest és sens dubte l’Home d’Escorça.

Imatges

Avui és una mica complicat que us porti imatges o il·lustracions de l’Home Escorça, però en referència de tot el que us he parlat, dels antics Déus en els que s’ha inspirat aquest personatge de la mitologia catalana, m’he decidit a portar-vos algunes imatges de representacions d’alguns d’aquests Déus.
Començant pel Déu celta Sucellos.

sucellos

I continuem pel Déu eslau Borevit.
borevit
I ara una imatge de Silvà, el Déu romà esperit dels boscos i dels camps, i dels Sàtirs grecs.
silvà romasatiro
Per acabar, us deixo amb un seguit d’imatges sobre els Green Man que es poden trobar amagades en algunes esglésies gòtiques d’arreu d’Europa.

Etching_of_Vendome_Green_Man_misericord green man Kilpeck_Green_ManComentaris

Deixa la teva opinió