Els orígens de… ELS VAMPIRS DE GIRONA

21 Octubre 2013
0

Com ja hem anat descobrint al llarg dels mesos, Girona és una ciutat plena de mites, de llegendes, d’herois, i també de personatges que no ho són tant, lleons, bruixes, i fins i tot VAMPIRS! Sí, sí, tal i com ho esteu llegint! Vampirs, aquests personatges tètrics, sinistres i que beuen sang també tenen les seves històries amagades i ocultes en pedres amagades en llocs recòndits de la ciutat que ens expliquen la seva història.

Per una banda tenim l’anomenat Vampir de la Rambla, el podeu trobar sota d’una de les voltes de la Rambla de la Llibertat; per altra banda, al Palau dels Agullana hi ha un estrany escut que sembla recolzar l’existència de vampirs a la ciutat.

Sigui com sigui comencem per la història del Vampir de la Rambla. Sota les Voltes de la Rambla hi sobresurten tres figures amb una imatgeria ben curiosa. En una d’elles s’hi representa un home cargol, amb enorme barret i closca de cargol tocant una espècie de flauta o flautí, després n’hi una de més normal que és un home tocant un sac de gemecs, i en tercer lloc trobem la figura que ens inquieta i ens ocupa avui. Una cara d’un home de llarga i venerable barba, i que del propi cap en surten dues ales de ratpenat enormes, dues ales de vampir.

Lluny de ser un ésser que hagi aterroritzat a la gent, d’ell expliquen que juga una espècie de paper de celestí, i és que segons diuen totes les parelles que van sota al seu arc a fer-se algun tipus de regal, el vampir farà que l’amor floreixi entre ells. De manera que lluny de ser i semblar un personatge sinistre, al seu voltant hi ha una aura romàntica que ha fet que molts enamorats de la ciutat sovint s’hagin fet regals sota la seva atenta mirada.

Però buscant-ne el significat real de la presència d’aquesta estranya figura, l’únic que en podem dir és que probablement el seu escultor no provava de representar res en concret, sinó que més aviat seguint les modes de l’art gòtic, copiava les estranyes i curioses figures que sovint eren representades en els antics manuscrits medievals. De manera que així el propi escultor plasmava la seva fantasia en combinacions anatòmiques impossibles.
Més inquietant i més misteriosa és la imatge de l’anomenat Vampir dels Agullana. Aquest el podeu trobar al Palau dels Agullana, erròniament conegut com Palau del Vescomtat, i que es tracta d’una construcció formada per dos edificis que per unir-se l’un amb l’altre, les habitacions de palau s’estenen per damunt del carrer i estan construïdes sobre arcs. A dalt del primer dels arcs hi ha en una banda l’escut dels Agullana i a l’altra un escut no identificable. La raó per la qual no és identificable és perquè en temps passats va ser repicat i mig esborrat a cop de cisell, i l’únic element que en resta intacte és una ratapinyada, que és el que avui en dia encara podem veure.

La raó per la qual ve ser esborrada la resta de l’escut és encara un misteri, i el fet que l’únic que hi resta visible sigui un ratpenat ha donat a pensar en múltiples explicacions. Un altre aspecte que encara ha resultat més misteriós i que ha donat peu a la història del vampir ha estat que quan els Agullana es van vendre el Palau a unes monges, una de les condicions de la venda foren que els cossos que residien a les dues sepultures familiars amagades a la cripta que es trobava sota la Capella del Palau no es podrien moure ni ser traslladades. Tot plegat ha portat als gironins i gironines a relacionar que dues sepultures en una misteriosa cripta que no podem ser mogudes, i en un palau presidit per un escut amb una ratapinyada faci pensar que el que realment hi reposa són vampirs. Una llegenda però que encara s’hauria d’inventar.

Ara però buscant la raó lògica per la qual l’escut va ser mig esborrat, les explicacions que ens dóna Carles Vivó en el seu llibre Llegendes i misteris de Girona sembla prou senzilla i lògica. La resta de l’escut del ratpenat es va repicar perquè sobresortia massa en un moment que es va voler tapar l’escut amb una paret, i per això només en varen deixar el ratpenat. Pel que fa a l’escut de la ratapinyada, formava part de l’escut d’un noble aragonès que temps enrere es va casar amb una de les pubilles dels Agullana.

Tot sembla tenir una explicació sobre els Vampirs de Girona, però a mi em semblen dues històries de les quals valia la pena descobrir, i per això us les he acostat, i és que mai se sap on poden ser els vampirs.

Imatges
Us porto primer una imatge del Vampir de la Rambla, i després una representació de la llegenda que sobre ell s’explica, de la seva fama de celestí.
vampirs_1a  llegenda_40
Ara, us deixo amb les restes de l’escut del ratpenat del palau dels Agullana, per a que veieu com n’és d’inquietant i misteriós el fet que només n’hagi quedat el ratpenat.
agullana_103Comentaris

Deixa la teva opinió