El Trompeta recomana… NELSON MANDELA

21 Març 2014
0

NELSON MANDELA, Kadir Nelson, Editorial Joventut (Febrer 2014) –> Només veure la portada d’aquest llibre, sense text, sense el títol del conte en qüestió, saps que aquest no és un àlbum il·lustrat qualsevol. És un d’aquells contes de capçalera, una obra mestra de la il·lustració, un conte biogràfic d’un dels personatges més importants del segle XX i XXI, és la història de Nelson Mandela. Ens explica la seva infantesa al seu poble, ens parla de que era el més intel·ligent de 13 germans, l’únic escollit per poder anar a l’escola, que el seu pare va morir quan tenia 9 anys. Com amb aquesta tendra edat va ser enviat amb un cap tribal per continuar els seus estudis, com durant la seva joventut va estudiar a les millors escoles de Johannesburg, però sobretot ens parla de la seva lluota, de la seva essència, de com va lluitar per combatre l’apartheid. Celebrava mitings i mica en mica la seva popularitat entre el seu poble es va anar fent més i més gran. I també es va anar fent més i més molest pel govern. Es va casar, va tenir fills, va haver de viure en la clandestinitat. Finalment va ser capturat i va biure 25 anys i mig a la presó. Molt temps en el que els seus fills es van fer grans, temps en el que el poble es va manifestar, va cobrir els murs de les ciutats demanant l’alliberament del seu líder. Els anys no passaven en va, i el món pressionava Sud-Àfrica perquè canviés les seves lleis contra els negres. L’apartheid es va acabar, Nelson va ser alliberat i el poble sud-Àfrica el va votar com el seu principal líder polític, un líder que continuaria lluitant per fer una sud-Àfrica millor, un país més lliure dia rere dia, més just. I no va deixar de lluitar pel seu país fins el dia de la seva mort.

Nelson Mandela mora el dia 5 de Desembre de 2013 quan s’estava preparant l’edició en català d’aquest llibre que us he portat avui.

I perquè és tan important aquest conte? Perquè és important retre tots els homenatges que calguin i més a la figura d’algú com Nelson Mandela, un pacifista nat, un home que va lluitar per les llibertats i drets del seu poble, un home amb el que emmirallar-se, al que admirar des de tots els indrets, països i continents… És commovedor conèixer la seva vida i la seva història, i fer-la conèixer als nostres fills, als nostres néts, als fills dels nostres néts, i així que Nelson passi a formar part de la història de la humanitat.

A tot plegat, l’àlbum il·lustrat està molt ben cuidat, les il·lustracions són hiper-realistes, increïbles, sorprenents… És l’àlbum perfecte per homenatjar la seva persona. No em queda res més a dir-vos que és un conte que val molt la pena tenir, que és una petita gran obra d’art. Impossible no quedar bocabadada amb cadascuna de les seves planes.

4070 4069img1 4069img2 4069img3 4069img4Comentaris

Deixa la teva opinió