Zdenek Miler

29 Octubre 2014
0

JB3bf45e_323260Com ja sabeu, l’estiu passat vaig estar a Praga, i més enllà que em va semblar una ciutat encantadora, vaig poder descobrir l’il·lustrador i animador txec més important de tots els temps: Zdenek Miler, autor de Krtek (Talp). Segur que pel nom o perquè us digui que el protagonista de gairebé totes les seves històries és un Talpet, potser no enteneu gaire cosa, però de ben segur que quan veieu les imatges del Talp en qüestió potser recordeu una sèrie de dibuixos animats que també va arribar al nostra país fa molts i molts anys.

Praga és el paraís per aquest personatge, trobes de tot del famòs Talp: peluixos de totes les mides, ninotets de fusta, clauers, titelles, joguines, contes… I no només d’ell, sinó també dels amics que sempre l’acompanyaven en les seves aventures.

Però parlem una miqueta ara de la seva biografia. Zdenek Miler va néixer a Kladno el 21 de Febrer de 1921, una ciutat que queda just a l’oest de Praga. Ja de ben petit li agradava pintar i dibuixar i va estudiar a l’Academia d’Arts, Arquitectura i Disseny de Praga.

Va arribar a ser il·lustrador de pel·lícules animades, director i guionista.

Es va fer un lloc en la indústria del cinema d’animació al seu país i l’any 1954 li varen encomanar dibuixar una pel·lícula d’animació per al públic infantil. Conscient de l’alta influència provinent dels Estats Units de la mà de Walt Disney, Miler volia que la pel·lícula fos protagonitzada per algun animaló que encara no hagués format part de la “fàbrica de somnis” i és així com se li va ocórrer fer néixer al seu particular Talp. Un cop feta la primera producció del Talp, que varen tardar més de dos anys en acabar, després es van produïr cinquanta capítols o pel·lícules més. Tret de la primera, la resta de pel·lícules són mudes, i els animalons que les protagonitzen només emeten una sèrie de sons que Miler va gravar de les seves pròpies filles.

A banda de la seva faceta cinematogràfica, també es va especialitzar en literatura infantil i va començar a treballar per una editorial Txeca Albatros, amb la que va arribar a publicar més de 40 títols, entre els quals hi ha també, i evidentment històries del petit i simpàtic Talp d’etern somriure i tres pèls al cap.

Zdenek Miler moriria a la República Txeca el 30 de Novembre de 2011, amb 90 anys.

m-krtecek-na-zahradce-2v1-11018 krtek1 images 03 6766285_orig 2204212096_2d9df65226 f04fc3e00028372f4fddcf13 02 01Comentaris

Deixa la teva opinió