El Trompeta recomana… OFF

13 Febrer 2015
0

OFF, Xavier Salomó, Le Seuil (França) –> Normalment no recomano llibres que no es puguin adquirir a les nostres contrades, però avui faré una excepció per un àlbum especial. Off és el probablement el primer àlbum il·lustrat dirigit a nens que ens parla sense embuts i sense filigranes del tancament de les centrals nuclears. En un treball sense text, acompanyarem a en Xavier en aquesta història a través dels dos protagonistes, dels dos herois de la història: una nena amb caputxa vermella i el cérvol sobre el que passeja, un cérvol que tindrà un paper molt més destacat a la història que el de simple acompanyant.

couv - OFF2

L’únic text del llibre apareix en francès a la contraportada i diu més o menys això:

“Damunt l’esquena d’un cérvol, una nena passeja en silenci, petita dins un paisatge immens i devastat. A l’horitzó s’alça una gran xemeneia fumejant… I si pogués una mica de poesia aturar-ho tot?”

Un llibre que comença amb tons ocres, amb un paisatge devastat i amb la nena pujada damunt d’un cérvol que es troba davant d’una enorme xemeneia d’una central nuclear, una porta vermella i al seu interior, tot és fred i gèlid color blau. Un enorme tòtem amb cables de colors penjant i un botó vermell al mig d’aquesta torre de panells impossibles. Un simple just, un acte de valentia, només cal pitja un botó i tot s’apaga.

OFF_xavier_salomo_3 OFF_xavier_salomo_4

Arriba la nit, moment dels somnis, la nena i el cérvol s’adormen a l’interior de la central, i tot comença a canviar al seu voltant. La vida es regenera, tot canvia, la natura comença a recuperar-se, la vida neix, com unes arrels que embolcallen la enorme xemeneia, es fa de dia i tot s’ha tornat de color verd.

Off13 Off10 Off12

El que era destrucció ara és vida, el cérvol no té banyes ja, i és que d’elles ha nascut tota la vida. La natura que torna a la natura. La vida que torna a un paisatge abans desolador, però una vida que no és ben bé com abans havia estat. Els éssers vius no són com sempre, petits detalls que ens fan veure que presenten característiques diferents: esquirols amb cues més llargues del normal, ocells de tres potes… Petits detalls que poden passar inadvertits a simple vista però que són un reflex més que permeten entendre als infants les possibles conseqüències d’una central nuclear.

Off6

La nena marxa deixant enrere un bosc que embolcalla la central nuclear que ja mai més fumejarà, i es torna a endinsar en el món devastat i devastador de l’inici, i plou i al cérvol li tornen a créixer les banyes, i al davant seu més xemeneies fumejant, més lluites que iniciar, més viatges a començar…

Off3Off4 Off7

Explicat tot això, crec que no calen gaires paraules més per dir-vos que és un llibre que val molt la pena tenir, i que té aquella màgia que els llibres d’en Xavier acostumen a tenir, m’agraden les històries que no et deixen indiferent, i aquesta sens dubte és una d’elles.

Per cert, i per acabar, si voleu el llibre només el podeu aconseguir a la llibreria de El pati de Llibres de Sant Cugat, que se n’ha fet portar alguns exemplars de la pròpia editorial francesa, ja que com us he dit aquí no es distribueix. D’ells són algunes de les imatges que il·lustren aquest article.Comentaris

Deixa la teva opinió