El Trompeta recomana… CONTES INDEPENDENTISTES

20 Setembre 2013
0

En el país en que vivim, tots som conscients que ser independentista avui dia està de moda, està ben vist socialment, abans ser català i catalanista no era sinònim d’independentisme, avui dia una cosa i l’altre van agafades de la mà. Sembla clar que la societat catalana està fent un pas de gegant cap a la separació, o si més no cap a la consulta d’aquesta. Ara els que érem minoria som majoria, sortim al carrer de forma pacífica i ens fem escoltar. Des de la manifestació de l’11 de Setembre de 2012 on un milió i mig de catalans van inundar els carrers de Barcelona, fins a la cadena humana d’enguany que es preveia un èxit, les editorials s’han posat les piles en aquest tema en l’àmbit infantil. I si han tornat a ressorgir contes oblidats que explicaven la llegenda de les quatre barres, les noves edicions per tractar amb els infants entorn aquest tema s’han multiplicat. En els mesos o setmanes prèvies a la Diada d’enguany les editorials han publicat diversos títols entorn aquest tema. Us en faig cinc cèntims dels que més m’han destacat.

1714, Jordi Sierra i Fabra, Il·l. Ignasi Blanch, Editorial La Galera –> Si hi ha un àlbum il·lustrat o conte que destaca entorn de tots els de rerefons catalanista, independentista o identitari que hem pogut veure aquests dies, aquest és sens dubte un preciós àlbum il·lustrat editat per La Galera. Es tracta de 1714, un llibre que s’encarrega de explicar el perquè els catalans, 300 anys més tard, encara avui celebrem una derrota. Ens parla de la defensa de la ciutat de Barcelona contra les tropes borbòniques, ens recorda aquella guerra i s’encarrega de fer memòria de qui sóm. L’autor ho duu a terme tot plegat a través d’un poema patriòtic i amb les imatges del sempre especial Ignasi Blanch acompanyant la història. És un conte molt especial, d’aquells que val la pena tenir en totes les prestatgeries, un reflexe d’un moment històric, la història de temps passats que ens recorden el perquè volem ser com som i qui som. Un conte simplement espectacular!

1714-22 panoramica

QUÈ CELEBREM? L’ONZE DE SETEMBRE, Núria Font, Il·l. Jordi Sunyer, Col·l. Què celebrem?, Editorial Cruïlla (Setembre de 2013) –> Publicat just una setmana abans de l’onze de Setembre, aquest llibre pretén explicar als més menuts què és l’11 de Setembre, què celebrem i perquè. És una manera de donar als nens una resposta senzilla, molt visual i entretinguda a través d’un llibre que inclou text, i imatges reals combinades amb il·lustracions.

La història se’ns explica a través dels ulls d’una nena, la Clara que tot just començar el curs marxa de colònies a Moià, allà anirà a veure la casa de qui va ser conseller en cap de la ciutat de Barcelona quan la ciutat va ser assetjada, Rafael de Casanova. I així aprendrà l’assetjament que va viure la ciutat de Barcelona l’any 1714, i que per recordar la valentia de tota aquella gent i per tal de retre’ls homenatge, a Catalunya cada 11 de Setembre la gent surt als carrers, tot s’omple de banderes i es ret homenatge d’aquesta manera als caiguts defensant la nostra terra.

És una col·lecció molt interessant, que ja compta amb altres títols que expliquen costums i tradicions catalanes, com la de Sant Jordi, la Castanyada, el Nadal…

11-de-setembre-coberta3 11s_im3_ok Maqueta-11-de-setembre-9 Maqueta-11-de-setembre-12

LA MEVA PRIMERA DIADA, Jaume Clotet, Il·l. Rut Bisbe , Col·l. La Lluna de Paper, Editorial Estrella Polar (Agost de 2013) –> Avui en Marc i la Júlia no tenen escola, és festa, és la Diada i aniran a casa els avis a celebrar un dia molt especial. Però ben bé els dos nens saben què es celebra? Perquè la gent surt als carrers i els balcons s’omplen d’estelades i senyeres?

Les il·lustracions són de la Rut Bisbe, una il·lustradora que no tenia el gust de conèixer i que té un estil molt de còmic, que ha fet coses per a més grans i que no havia tocat l’àmbit infantil en paper, tot i això el seu treball és excel·lent i els seus personatges tenen una gran expressivitat.

la-meva-primera-diada_9788415853350 8c0549e6b6b4a9ea7f9d10d3381cde15 100a516af16c1254b525998151675b50 ac4b2551709e7b0b0567228fae1bd74b

PRIMERES PARAULES. EL LLIBRE DEL BEBÈ CATALÀ, Pilarín Bayés, Editorial La Galera –> Si hi ha una editorial en moviment en tot el referent als contes sobre l’11 de Setembre, la catalanitat i Catalunya, aquesta és la Galera. Una altra de les novetats en aquest sentit és un conte per a nens a partir d’1 any, de tapes i planes dures, de format quadrat on apareixen les primeres paraules que ha d’aprendre tot bebè català. Paraules relacionades amb la cultura catalana, la identitat i el sentiment catalanista. A més el llibre ha estat il·lustrat per la mítica Pilarín Bayés, llegenda viva de la il·lustració en català, de catalanisme i de defensa de les llibertats.

A més el conte, inclou un pitet de regal!

9788424648268

L’ONZE DE SETEMBRE, Anna Canyelles, Il·l. Roser Calafell, Editorial La Galera –> De nou, un nou títol de La Galera, aquesta vegada formant part de la col·lecció de Tradicions, que té molt èxit en totes les llibreries en dates senyalades. El conte de la Castanyada, de Sant Jordi, del Tió… cada any hi són i cada any es troben entre els més menuts. És el conte típic de regalar als menuts de la casa quan els hi volem explicar una festa o costum. Imatges clares, acolorides, il·lustracions simpàtiques i senzilles, textos clars i històries fàcils d’entendre. No amb tot això estic menystenint aquesta col·lecció, de fet, tot al contrari, crec que té molt mèrit haver estat capaç d’oferir un producte senzill, econòmic i de qualitat, i que a més interessa a pares i fills.

Aquesta vegada la història gira al voltant de la Sara, que vol viure l’Onze de Setembre intensament, però resulta que el seu gos, el Pelut s’ha escapat. El buscarà a l’ofrena floral, a la manifestació i així anirà passant per tots els racons de la Diada, de manera que mica en mica l’anirem descobrint a través dels ulls de la nena.

El conte ve amb una estelada de regal.

9788424647315

AQUELL DIA DE 1714, A. Munné-Jordà, Il·l. Òscar Julve, Editorial Publicacions Abadia de Montserrat (Setembre de 2013) –> Aquest és un llibre de lectura per a nens més grans de les edats que us acostumo a portar, és per a nens a partir de 8 anys, però com estava relacionat amb la temàtica que estem tractant en el post d’avui, m’havia semblat adequat portar-vos-el. Es tracta d’un llibre que narra una divertida i esbojarrada història. Tot gira entorna l’Euràlia, una nena Barcelonina que vol ajudar a defensar la muralla durant el Setmebre de 1714, per fer-ho però comptarà amb la inestimable ajuda del bou i del Patufet. Una història molt curiosa acompanyada de les sempre divertides il·lustracions d’Òscar Julve.

36310

ELS NENS DEL BORN, Dolors Garcia i Cornellà, Il·l. Pep Brocal, Col·l. Primers Contes, Editorial Publicacions Abadia de Montserrat (Setembre de 2013) –> El darrer dels contes que us porto avui és un conte que ens narra la història del avida a la Barcelona del segle XVIII a través dels ulls de dos infants. Una història per a primers lectors que anirà desgranant com vivien, què els passava i què feien.

06688



Comentaris

Deixa la teva opinió