El Trompeta recomana… CONTES DE GUERRA

6 Març 2009
0

Les guerres: estúpides i cruels, tristes i violentes, amb morts i ferits… Com explicar què és una guerra a un infant? Com explicar-li els motius perquè esl homes es maten entre ells? Raça, cultura, religió… Tan de bo, els nens no haguessin de conèixer ni comprendre aquest concepte, però sí que resulta interessant que ho coneguin per entendre el passat que ens ha portat a la situació actual. Comencem?

LA HISTORIA DE ERIKA, Ruth Vander Zee, Editorial Kalandraka (2005) –> Roberto Inocenti il·lustra una història trista i cruel… La d’una nena que ens explica seixanta anys després de l’alliberament dels camps nazis; la seva experiència. Ja que el millor perquè una cosa no es repeteixi mai més és recordar-la… Molt trist i molt gris, la veritat.

 

ELS TRES TAMBORS, Roser Ros, Editorial Tàntagora (2007), col·lecció La Guerra dels Grans –> Amb il·lusdtracions de Sílvia Cabestany, aquest conte ens narra a través de la fantàstica Roser Ros, el diari d’una nena de set anys durant la Guerra Civil: la vida amagada, els bombardeigs, la gana… Un text amb aparença fàcil però amb un rerefons molt adult.

 

 

FILL DE ROJO, Joan Portell i Ignasi Blanch, Editorial Tantàgora (2007) –> De la mateixa col·lecció que l’anterior, es tracta d’un seguit de contes que intenten recuperar la memòria històrica a través de gent qwue va viure la guerra civil espanyola, aquesta vegada des del bandol dels “Rojos”… Una col·lecció a la que val la pena donar-li un cp d’ull, en tot cas ens servirà per reflexionar.

 

 

LA GUERRA PERDUDA, Agustín Comotto, Editorial Thule (2008) –> Allunyant-nos d’històries tristes i realistes ens acostem al millor del dia: la guerra perduda. Una sàtira sobre l’estupodesa de les guerres, una cosa així com “Dos no es barallen si un no vol”. Un general ha perdut la seva guerra, la busca i no la troba enlloc. Per allà on passa, pregunta si algú l’ha vist, però ningú no ho ha fet pas… I ningú no entén el motiu pel qual la busca amb tanta desesperació. Finalment es troba amb un almirall que comparteix amb ell les seves ganes de guerra… Un conte irònic sobre la guerra i sobre tots aquells que sempre necessiten un enemic al que enfrontar-se.



Comentaris

Deixa la teva opinió