El Trompeta recomana… CONTES ENCADENATS

9 Setembre 2011
0

Avui us porto dues històries en el que s’inicia als nens n el joc del llenguatge. En l’encadenament de frases i de fets en un mateix relat. Frases que comencen com acaba l’anterior, que ens permeten anar encadenant històries sovint sorprenent, algunes vegades inversemblants, i fins i tot descriptives. Enseguida que us presenti aquests contes, entendreu de quin tipus de conte estic parlant.

DAVANT DE CASA MEVA, Marianne Dubuc, Editorial Joventut –> Crec que el que us anirà millor per conèixer aquest llibre és que us deixi la sinopsi que en fa l’editorial que l’ha editat a les nostres contrades: “Davant de cada paraula… una imatge. Amagada en cada imatge… una paraula. Un llibre d’imatges que despertarà la imaginació dels més petits.
Un original llibre d’imatges per a jugar a descobrir què s’amaga darrere de cada pàgina… I darrere de la realitat, està la imaginació… una caverna, l’abominable home de les neus, el sol, un pirata, la caputxeta vermella… Els nens viatjaran, gairebé sense adonar-se, del seu món quotidià al món dels contes i de la fantasia.”

D’aquest conte no us en puc explicar gaire més que el que us he adjuntat en els dos paràgrafs anteriors, però si que us puc transmetre les sensacions que vaig tenir al llegir-lo per primer vegada. Quan el vaig tenir a les mans, me’l vaig mirar amb cara de que no seria interessant, i és que potser la portada fa poca justícia al que se’n pot trobar el seu interior; i pel seu títol em va donar la sensació de que es tractava d’un conte de vocabulari de parts i elements de la casa. Però en obrir-lo, vaig descobrir que no era això, era un viatge per la casa i habitació d’un nen fins a portar-lo a un món de contes, fantasia, imaginació i personatges inesperats. Tot encadenat, i amb la sensació que no podia deixar de llegir-lo fins que no arribés al seu final. I aquesta sensació d’encadenament i de voler saber el que hi ha al darrere, davant, al costat, a sobre o a sota, a dins de cada element és el que et porta a la pàgina següent, i a la següent, i a la següent…

 

ERNESTINA LA GALLINA, Aitana Carrasco, Yolanda Reyes, Editorial Océano Travesía –> Com veureu amb al fragment de text que us adjuntaré a continuació, el relat d’aquesta història es tracta d’un conte encadenat, d’un joc de paraules, que ens portarà a descobrir quer li va passar a l’Ernestina la gallina quan va pondre un ou:

“Los acontecimientos tras la puesta de la gallina Ernestina
Ernestina la gallina puso un huevo en la cocina.
En la cocina había un ratón que le mordió el cascarón.
Del cascarón saltó un pollo, redondo como un repollo…”

Una història esbojarrada, un conte divertit, i unes il·lustracions sorprenents són els ingredients que han creat aquesta història.



Comentaris

Deixa la teva opinió