El Trompeta recomana… CONTES DE NADAL (VI)

16 Desembre 2011
0

Un any més em fa moltíssima il·lusió fer aquest article sobre contes de Nadal, i és que passi el temps que passi i el munt de contes que ja us hagi portat de Nadal, sempre acabo trobant-ne de nous, d’interessants o sempre hi ha algun que m’havia passat per alt. Aquest any us en porto forces i és que el Nadal és per mi la millor època de l’any, em fa feliç: l’ambient, la il·lusió… és una època màgica! Així que us deixo amb els contes d’enguany.

FUM, FUM, FUM. CANÇONS DE NADAL, Toni Giménez, Il·l. Montse Ginesta, Editorial Baula, Col·l. Cantem (2011) –> Una vegada més us porto un nou títol d’aquesta col·lecció. Es tracta d’una col·lecció que recull les cançons infantils populars no només catalanes, sinó també d’altres indrets. Aquesta vegada i de manera molt adequada, agafa el Nadal com a eix conductor.

Les cançons que hi podem trobar són: Ara ve Nadal, El desembre congelat, Caga Tió, Fum, fum, fum, El verd avet fa vida (Alemanya), El trineu, On aneu pastorets?, El noi de la mare, Santa Nit, Molsa, pi i branques de grèvol (Gal·les)…

Sens dubte un bonic recull i un Cd amb molt bones versions.

EL TIÓ DE NADAL, Elena Ferro, Il·L. Subi, Editorial Baula, Col·l. Els Contes del Follet (2011) –> Aquesta és una bonica història que us servirà per conèixer i descobrir alguns dels secrets d’un dels personatges nadalencs més estimats a les nostres contrades: el Tió. I per fer-ho llegiràs una història que et permetrà saber com un humil tió va esdevenir un ésser màgic que caga regals la nit de Nadal.

A més a més en aquest conte també hi podreu descobrir les cançons més conegudes que cantem al Tió i una explicació d’aquesta tradició que us permetrà saber-ne més.

Les il·lustracions són especialment dolces i és l’estil característic d’en Subi el que els hi dona aquesta dolçor. Un text molt acurat i una bona història.

ELS REIS D’ORIENT, Xavier Blanch, Il·l. Francesc Rovira, Editorial Baula, Col·l. Petits contes (2011) –> Aquesta col·lecció és de format quadrat, tapa tova i molt poquetes planes. Es tracta de contes amb lletra de pal pensats per començar a llegir i permeten a l’infant veure el text en una plana i fer-ne la lectura de la imatge en l’altra. Al final hi podeu trobar el text sencer del conte, amb més contingut per tal de que sigui l’adult aquesta vegada el que expliqui la història.

La història d’aquest conte és sens dubte una de les més famoses arreu del món, ens explica com els Reis Mags van rebre la notícia del naixement de Jesús, i com decideixen posar-se en camí per anar-lo a veure.

Sens dubte un bonic conte amb les sempre acurades il·lustracions d’en Francesc Rovira.

EN BANYETA I EL CAGANER, Mercè Arànega, Editorial Baula, Col·l. Capsa de Contes (2011) –> La història que us porto ara és una història diferent de les que us he explicat fins ara, és una història que ens parla de dos dels personatges més típics de les representacions dels pastorets: el Caganer i el Dimoni, Diable o Banyeta. Dos personatges sense els quals la tradició no seria com és ara.

La història ens explica que apareix un estel enmig del cel a negra nit. I els pastors encuriosits decideixen acostar-s’hi per veure on s’ha aturat. Durant aquest camí passaran un munt de coses i un munt de sorpreses, on el protagonista serà sens dubte un pobre pastor que s’aturà al mig del camí per anar de ventre i no se sap ben bé com però acaba caient a les mans d’en Banyeta.

Sens dubte aquest és un conte diferent i divertit que ens acosta a les tradicions a través d’un personatge que potser no és gaire principal, però que no per això deixa de ser més important.

JA ARRIBA LA CAVALCADA, Mercè Canals, Editorial Barcanova, Col·l. El petit Univers –> Aquest conte és un conte més senzill, probablement pels més menuts de la casa, amb tapes dures, poc text i dibuixos amb colors ben vius. Un conte que ens explica de manera molt senzilla però efectiva un dels moment més esperats de l’any: el de la Cavalcada de Reis. Ens explica com arriben les carrosses, el nerviosisme dels nens  i la màgica nit de Reis.

CAGA, TIÓ!, Javier Andrada, Editorial Barcanova, Col·l. El petit Univers –> De la mateixa col·lecció que l’anterior, aquesta vegada el conte ens porta una altra tradició de les nostres contrades, el moment en que nens i nenes fan cagar el Tió. I ens explica tot el ritual de cantar-li la cançó i donar-li cops de bastó per tal de que el pobre Tió cagui dolçaines i torrons.

BONLLOPNADAL, Jesús Aznar, Il·l. Blanca Bk, Tàndem Edicions (2011) –> Aquest és un conte especial, diferent, us deixo amb la sinopsi del llibre que en fa l’editorial i entendreu el perquè: “Una sorprenent i original versió dels contes clàssics “Els set cabridets”, “Caputxeta Roja” i “Els tres porquets”, narrada pels seus tres llops protagonistes que volen viure el Nadal  com tot el veïnat.
A través de les seues històries tan divertides descobriràs que, de vegades, les aparences enganyen i que el llop no és tan ferotge com el pinten.”

Pobres llops! Sempre tan dolents i temibles, tan temuts i ferotges, però al cap i a la fi els Llops també tenen dret a celebrar el Nadal, oi? I perquè han de ser tan terribles com sempre ens han explicat els contes? Am aquest conte coneixereu els que probablement són els més famosos que potser no són tan terribles com semblen.

És un conte molt bonic i original, una altra manera d’enfocar el Nadal i de fer-nos pensar que el Nadal és per tots. Les il·lustracions són molt boniques i això fa que el resultat final sigui encara millor.

NAVIDAD EN FAMILIA, Kestutis Kasparavicius, Il·l. Francisco Segovia, Editorial FCE –> Aquest és potser el conte de caire més clàssic que us porto avui, el que ens porta un Nadal menys català i més internacional, el Nadal del Pare Noel i de l’arbre. I per fer-ho, agafa a 12 famílies diferents i ens presenta el seu propi Nadal. Famílies d’animals que et descobriran el seu propi Nadal.

LA FABULOSA CASA DE PAPÁ NOEL, Alan Snow, Maggie Bateson, Editorial Blume –> D’aquest autor ja us en vaig portar un conte també del Pare Noel que ens explicava com treballava. Avui, però us vull ensenyar la seva casa. Es tracta d’una col·lecció de contes molt divertits, i aquesta vegada el descobrirem en format pop-up i podrem veure cadascun dels raconets d’una de les cases més famoses del món, la d’en Pare Noel.

ELS REIS D’ORIENT, Anna Canyelles, Il·l. Roser Calafell, Editorial La Galera (Novembre 2011) –> Una novetat treta expressament per aquestes festes i que forma part d’una col·lecció d’històries de personatges típics de les nostres tradicions. Aquesta vegada ens porten els més famosos d’aquesta època, els Reis d’Orient.

És una història dolça i divertida que ens explica que ja s’acosta el moment, el dia màgic dels Reis Mags ja arriba, i els pobres estan força atabalats. A un no li caben els regals al camell, l’altre està fent gimnàstica i entrenat-se ben dur per estar en forma el dia tan esperat, i el darrer és un patidor nat i creu que arribaran tard. Però ja se sap, els Reis mai fallen, no?

El text està en lletra lligada i no és gaire extens, així que els nens que tot just comencen a dominar l’art de la lectura en poden fer una bona lectura.



Comentaris

Deixa la teva opinió