Els orígens de… ELS PATGES I "ESPIETES" DELS REIS MAGS

5 Gener 2008
0

Qui no espera amb il·lusió l’arribada dels màgics Reis d’Orient? La veritat és que aquests dies han anat una mica atabalats, sort que tenen els seus espies, espantamainades i patges que els ajuden a fer tota la feina i a llegir les cartes dels nens i nenes.
Els voleu conèixer amb mi?

En Fumera
En Fumera és un patge de la mitologia catalana que era molt popular a les comarques de la Catalunya Nord, de bona part de la província de Girona, i en especial de l’Alt Empordà.
Aquesta figura és una figura que amb els anys ha quedat en desús i una mica oblidada, com moltes d’altres de la mitologia catalana. Però darrerament en les escoles sembla que hi ha una voluntat creixent d’intentar-la recuperar.
Però qui és el Fumera? Doncs bé, el Fumera és un ésser màgic amb set ulls al cap: quatre davant i tres al clatell, era efímer com el fum (per això se’n diu així) i entra i surt de les cases per la xemeneia. Els ulls de davant li serveixen per veure el futur i els de darrera per veure el passat. Altres versions d’aquest personatge, diuen que té un ull al dit índex i que aquest s’allarga com si fos un xiclet, hi ha qui diu que té quatre orelles per escoltar millor tots els secrets dels nens.
La seva funció però, era molt clara, abans de Reis, en Fumera anava per les cases tot vigilant als nens, feia d’espieta per als Reis Mags i els hi deia si els nens havien estat bons i podien rebre joguines, o pel contrari, havien estat dolents i havien de rebre carbó. Hi ha qui diu que en Fumera “tot ho veu, tot ho sent i tot ho xerra”.
Antigament s’utilitzava com un espantamainades per tal de que els infants es portessin bé durant l’època de Nadal; fins i tot en algunes cases posaven un ninot de drap que simulava a en Fumera penjat amb un cordill al costat de la Llar de Foc. Aquest personatge desapareixia misteriosament, un cop passada la nit de Reis o bé se’l cremava a la llar de foc.
En algunes escoles empordaneses on s’ha recuperat aquest personatge, el Fumera és representat a través d’ulls de cartolina que es pengen per a tota l’escola, com a símbol de que els nens i nenes estan sent vigilats.
A Girona, en canvi, a aquest personatge en deien Xocolata o Xemeneia, fent referència al seu color i a la manera com entrava a les cases.

El Pelut
A la Garrotxa i al Ripollès es fa creure a la mainada que passarà el Pelut, un espia dels Reis Mags que espanta força a la mainada. Es tracta d’un home molt gran i molt alt, robust i corpulent, gras i pelut com un ós. Aquest personatge no té gaire bon caràcter i passa per les cases amb un sac ple de palla carregat a l’esquena. Té una doble missió. Per una banda s’endu dins d’un abric de pell de boc i en carretó el nens que no han estat bons minyons, i per altre, s’encarrega de deixar-los palla per als camells de Ses Majestats als que sí que s’han portat com devien. Amb aquesta palla s’assenyalava les cases on els Reis podien entrar.
En algunes cases, per fer-ho més realista demanaven a algun amic que es vestís tal i com ho faria el Pelut i passés per casa. El feien parlar de forma brusca i a crits al carrer anava cridant a aquells nens que es volia emportar. Finalment, no s’emportava aquest nen gràcies als precs de pares i familiars.
Aquest personatge té forces similituds amb el temut Home del Sac.

ELS PATGES
Una altra entranyable figura i una mica més benèvola relacionada amb l’imaginari entorn als Reis d’Orient, són els seus patges. A moltes contrades tenen el seu propi patge amb unes peculiaritats ben especials i diferenciades de la resta. Els voleu conèixer?

El Patge Gregori
Segons la tradició Barcelonina és el patge amb més poder que serveix a Ses Majestats els Reis d’Orient. Anomenat també criat Gregori se’l presenta ferrós i amb molt mal geni, i amb un gran bigoti, la punta del qual frega totes les parets.
Es cola a les cases per la xemeneia, escolta darrera la porta o mira pel forat del pany, però ningú l’ha vist mai fent aquesta funció d’espieta.
Té uns ulls com taronges per tal de veure com es porten els nens i nenes i unes orelles que ho senten tot a kilòmetres i quilòmetres d’on ell es troba. És l’encarregat d’explicar als Reis com es porten els nens i nenes de la ciutat comtal, i si se’ls hi ha de portar carbó o regals.

El patge Xiu-Xiu
El nom d’aquest patge és força divertit, es diu així perquè la seva feina consisteix en xiuxiuejar a les orelles dels Reis Mags, el comportament dels infants.
És el patge de Terrassa i Matadepera, i comença a fer la seva feina des de l’endemà del dia de Sant Esteve i volta per tot arreu vigilant als nens.

El patge Faruk
A Igualada hi ha la figura del Patge Faruk, molt popular en aquestes contrades. També arriba a altres pobles de l’Anoia (la Pobla de Claramunt) i del Bages (Callús).
A partir del dia dels Innocents (28 de Desembre), el Patge Faruk fa la seva entrada triomfal a Igualada, on és rebut amb el seu himne. Aquest Patge porta sota els seus braços dos llibres, un de blanc i un de negre: en un apunta tots aquells nens que s’han portat bé, i en l’altre apunta els noms d’aquells nens més malcarats i que no fan cas als seus pares. A partir del 29 de Desembre en Faruk comença a emetre missatges radiofònics a tots els nens i nenes igualadins anunciant com s’han portat els nens amb tota mena de detalls. El dia 1 de Gener, tot els infants iguadalencs fan una cua molti molt llarga esperant poder-li entregar la seva carta al patge Faruk, i són escoltats un per un.

El dia 5, finalment els patges Faruks i el seu sèquit organitzen una cavalcada molt especial on entreguen els regals dels nens casa per casa.

El Mag Maginet
És el patge que anuncia l’arribada dels Reis d’Orient a Cornellà del Llobregat.  Viu reclòs a la Torre de la Miranda de Cornellà, i des d’allà vigila durant tot l’any als nens d’aquelles contrades per, poder anunciar el seu comportament als Reis Mags.
Diu la història que el Mag Maginet es dedica a l’estudi dels altres i que tot i que des de fa més de 300 anys viu en aquesta Torre de la ciutat, no va ser fins l’any 1981 que va fer la seva primera aparició pública.
Quan baixa de la Torre es situa a la Plaça Europa, on monta el seu campament oriental i rep als nens que li vénen a portar les cartes. En aquest campament podem trobar un poblat àrab amb aliments i artesanies, així com un seguit d’activitats per a grans i petits. Des de diferents tendes es fan els tallers de fabricació dels objectes que serveixen de guia als Reis (fanalets, torxes, etc) i que els indica on és la casa de cadascú per poder deixar els regals.
Les funcions del Mag Maginet són dues. Per una banda, des de la seva haima recull les cartes dels nens i nenes i manté conversacions força animades en les que els hi dóna pistes sobre com seran les carrosses aquest any dels Reis que desfilaran pels carrers de la ciutat. La segona de les tasques que el Mag Maginet t&ea
cute; encomanada a la ciutat és la d’estudiar la posició dels astres a través d’un conjunt d’aparells per així indicar quin indret de la ciutat serà per on arribaran els Reis d’Orient i com ho faran. A la vegada que diu les seves paraules màgiques: "El vol del mussol, la cua del gat del Baix Llobregat".

El patge Hassuan
A Sant Vicenç de Castellet cada any compten amb la presència del  patge Hassuan. En Hassuan comença a recollir les cartes dels nens del poble des del dia després de Nadal i ho fa fins la nit de Reis; a la vegada també s’encarrega de que la mainada es vagi portant bé per saber així quins regals podran rebre per part dels ries Mags.

El patge Hassan
Arriba a Cercs (Berguedà), un patge molt especial a recollir cartes i vigilar els nens, el Patge Hassan.

Camarlenc Lleidatà
Abans de l'arribada dels reis, el Camarlenc serà l'encarregat de recollir, un any més totes les cartes dels nens i nenes de Lleida. L'emissari reial recorrerà els barris de la ciutat.
El Camarlenc és una espècie de Patge o criat de Ses Majestats els Reis d’Orient que des de ja fa uns anys ajuda als Reis a fer la seva tasca a la ciutat de Lleida.

Els patges de Banyoles
A la ciutat de Banyoles no es conformen amb un sol patge, ells en tenen 4 amb 10 ajudants cadascú:
– El Patge Mèu: és el patge principal, prepara i dirigeix tota la Cavalcada.
– El Patge Musi: és l’inventor reial.
– El Patge Xum: aquesta és una patge molt especial que pensa amb els més petits. Com el seu nom indica Xum ve de xumet i ella és l’encarregada de recollir els xumets de tots els nens de la ciutat que ja no els necessiten perquè s’han fet grans i així portar-los als reis Mags. Els recull abans i durant la cavalcada per tal de que tots els nens i nenes li puguin donar el seu.
– Patge Sesillu: és un patge molt i molt vell amb molta experiència i unes llargues barbes blanques. És el carter reial i per tant, recull les cartes de tots els nens i nenes.

El Patge reial Raimon
El Patge reial Raimon és el patge de Vilafranca del Penedès i durant els dies previs a la nit de Reis s’encarrega de recollir les cartes de tots els nens i nenes de la vila.

El patge Viu-Viu
A les contrades de Martorell, Collbató, Masquefa, Piera és famós en la seva recollida de cartes per a Ses Majestats el patge Viu- Viu que encapçala la cavalcada d’alguna d’aquestes ciutats.

En coneixeu algun més de patge reial? Aneu en compte que us deuen estar vigilant…

Imatges
A continuació us porto unes imatges del patges més famosos de les nostres contrades.

El Mag Maginet de Cornellà del Llobregat.


Imatge del Patge Faruk

Imagineu si el Patge Faruk gaudeix de prestigi que fins i tot té un himne.

El Patge Xiu- Xiu famós a Terrassa i Matadepera conegut també amb el nom de Hassim Jezzabel, nom que rep per part del Reis Gaspar, rei al que serveix.


El Camarlenc de Lleida des del balcó de la Paeria parlant als nens i nenes de la ciutat.

El Patge Reial Raimon de Vilafranca del Penedès.

 



Comentaris

Deixa la teva opinió