Els orígens de… GUILLEM TELL

4 Febrer 2008
0

Diu la llegenda que Guillem Tell fou un important ballester que va existir i va ser l’heroi del seu poble. Va viure a Uri, Suïssa, a principis del segle XIV i fou el precursor de la independència del seu país respecte d’Àustria i el seu emperador.

“Els Emperadors d’Habsburg estaven intentant dominar Uri però hi havia un personatge que els hi ho volia impedir. En Guillem fou l’únic que es va negar a inclinar-se davant del governador austríac.
Davant la seva insolència, Guillem fou obligat a disparar a la poma que van col·locar al damunt del cap del seu fill, arriscant-se així a arrevatar-li la vida. Afortunadament va encertar en el blanc, i se’l va tancar a la presó. En la seva fugida va aconseguir escapar i matar al governador de Uri, Gesler. Aquest fet va fer esclatar la revolta del seu poble portant-los així a la tan desitjada independència.”

Després d’això, Guillem fou la llegenda del seu país durant molts anys, de fet encara ho és. El temps ens ha revelat, però, que potser no va ser certa del tot aquesta història. Ja que l’heroi que avui ens ocupa, té molts paral·lelismes amb algunes llegendes nòrdiques i germàniques. Sobretot pel que fa referència al fet de que tira la poma del cap del seu fill, aspecte que apareix en altres llegendes com la de Egil , de Guillem de Cloudsley a Anglaterra, Palnetoke de Dinamarca.

En la versió Danesa, l’heroi també es veu obligat a disparar a la poma del cap del seu fill, però en aquest cas era el cacic de la Illa de Pin.
També hi ha qui diu que hi ha un heroi de característiques molt similars de procedència germànica.

La primera versió escrita que es coneix d’aquesta història data del segle XV, fet que li dóna certa proximitat cronològica amb els fets que l’inspiraren.  Aquesta primera història va servir de base per la posterior obra de Schiller i l’òpera de Rossini.
Cap a l’any 1470 apareixen les primeres mencions d’aquest heroi en textos escrits, també va aparèixer a les cròniques de Melchior Russ de Berna (escrita de 1482 a 1488). En aquestes primeres obres es destaca Guillem Tell com la primera figura precursora de la independència de Suïssa. La majoria d’elles descriuen bàsicament la confrontació amb Gesler, el governador de la seva regió.

Amb el temps, alguns historiadors afirmen que ni tan sols va arribar a existir aquest personatge, i que l’inici de la revolta i independència del poble de Suïssa fou iniciada per una multitud enfurismada. Tot i això, trobo que és bonic creure de tant en tant en les llegendes i històries que ens aporta l’imaginari col·lectiu tant català com europeu.

Actualment, aquesta història no és més que un mite, un conte que s’explica als infants sobre l’amor patern, la valentia i l’amor a la pròpia terra per la qual som capaços d’enfrontar-nos contra el més poderós dels tirans. Hi ha històries que mai passen de moda, no?

Il·lustracions
Són moltes les il·lustracions i dibuixos publicats sobre aquest heroi suís.
De les primeres que coneixem són aquestes dues il·lustracions de Guillem i del seu enemic, Gesler de l’any 1880.

 
La importància d’aquest heroi local en el seu poble és tal que fins i tot té més d’una escultura, com aquesta de l’any 1895.

 
Algunes il·lustracions clàssiques sobre l’heroi són aquestes.

De la història de Schiller s’han publicat algunes il·lustracions com aquesta. 

Són molts els contes actuals que han adaptat aquesta història, mostra d’això en són aquestes portades, on la majoria d’elles fan referència a la imatge del fill de Guillem amb la poma al cap.

  
Fins i tot Walt Disney s’ha atrevit a fer la seva pròpia versió de la història, evidentment de manera divertida i graciosa.



Comentaris

Deixa la teva opinió