Els orígens de… PETER PAN

17 Novembre 2008
0

Hi havia una vegada un nen que vivia al País de Maimés i que no volia créixer per res del món, vivia envoltat de fades, sirenes i pirates; i un bon dia va escoltar des de la finestra d’una habitació londinenca com una bonica nena de nom Wendy explicava contes als seus germans i…”

Aquesta és la conegudíssima història d’en Peter Pan. Qui no ha somiat mai poder volar i viatjar a un món màgic ple de pirates i coses extraordinàries? Qui no s’ha plantejat o ha desitjat tornar a ser petit? O potser ser-ho per sempre més?

Una història fantàstica, màgica i trepidant, que fa d’aquest conte, un dels més famosos d’arreu i del que més versions cinematogràfiques s’han fet.

No es pot considerar un conte clàssic com a tal, igual que passa amb el Pinotxo, ja que té un autor conegut i original. Però tot i així considero que té prous elements màgics per tal que es pugui considerar un autèntic conte de fades.
Peter Pan fou un personatge creat per P.M.Barrie a principis del segle XX. Va crear aquest personatge a partir de les històries que explicava als fills de la seva amiga Sylvia Llewelyn Davies, amb la que tenia una relació força especial, que jo m’atreviria a dir que era d’una espècies d’amor platònic.

El nom de Peter Pan va esdevenir de dos aspectes:
Per una banda un dels fills de la Sylvia es deia Peter, i per l’altre Pan era el Déu grec dels Boscos.
Tot i que diuen que la inspiració real del personatge va provenir del germà gran de l’autor que es va morir quan només tenia tretze anys en un accident.
Però quin va ser l’any exacte d’aparició d’en Peter Pan per primera vegada?
L’any 1902 en un llibre anomenat “L’ocellet Blanc”  apareixia per primera vegada Peter Pan, aquesta obra era per adults on transcrivia les llegendes escoceses que explicava als fills de la Sylvia. En aquesta obra del capítol 13 al 18 apareixia en Peter.

D’aquí es va inspirar per escriure l’any 1904 l’obra teatral: “Peter Pan o el nen que no volia  créixer”, que va tenir un èxit aclaparador.

L’any 1906, Barrie va agafar els capítols de l’Ocellet Blanc on sortia en Peter i en va fer la novel·la: Peter Pan als Jardins de Kensington.

Tant gran va ser l’acollida de l’obra teatral, que el 1911 es va adaptar a novel·la sota el títol “Peter  i Wendy”, que actualment es coneix sota el nom de “Peter Pan”.

Com era físicament Peter Pan? Tots el relacionem probablement amb la imatge estereotipada que ens ha atorgat Walt Disney, recordem aquell nen amb ulls espavilats, pícar, rosset i d’uns 10-13 anys. Però en la història de Barrie, la curiositat està en que no ens fa una descripció específica del protagonista, sinó que deixa que sigui el propi lector el que se’n faci la imatge. Només diu que era molt guapo i que tenia un bonic somriure. En l’obra de teatre va vestit amb un vestit fet de fulles de tardor i teranyines. Pel que fa a l’edat, quants anys tenia Peter Pan? En l’obra de l’Ocellet Blanc tenia 7 anys, tot i que en les caracteritzacions teatrals posteriors tenia més edat.  

De fet no sabem si Barrie es va basar en la seva pròpia persona per escriure aquesta història, o en el seu germà, o en els fills de Sylvia… però el que és evident és que s’han fet moltíssimes versions, voleu conèixer algunes?
 L’any 1924 es va fer la primera versió cinematogràfica de la història per Parramount, on el seu autor Barrie, va escollir al protagonista masculí per fer de Peter. A la vegada s’han fet diverses versions musicals a partir de l’obra de teatre. El 5 de Febrer de 1953 Walt Disney va estrenar el seu propi Peter Pan, que va donar encara més popularitat a una obra que ja gaudia de prestigi.
Com a seqüel·la, podem destacar la pel·lícula de 1991 “Hook” protagonitzada per Robin Williams, on la història succeeix a partir de que en Peter ja fa molts anys que ha abandonat Maimés, i que ara amb 40 anys i dos fills rep la visita de la Campaneta.

Més recent és la pel·lícula del 2003 Peter Pan on se’ns mostra potser una versió una mica més fosca de la història.
Sigui com sigui amb la seva capacitat de volar, els seus “pensaments feliços” , els seus Nens perduts, la seva pols de fada, el capità Garfi, el país de Maimés, la Campaneta… Aquesta història ens ha arribat a tots com una de les més fantàstiques mai explicades. 

Il·lustracions
Abans de començar amb les il·lustracions d’aquesta història, m’agradaria portar-vos una fotografia de l’autor d’aquesta obra: JM Barrie amb el fill de Sylvia, Michael.

 

A continuació podeu observar dues imatges antigues de Peter Pan, la primera de l’any 1911 i la segona de 1915.

  
La fama de Peter Pan ha arribat arreu, tan és així que fins i tot a Liverpoll hi ha una estatua en honor seu.

 
En blanc i negre són aquestes imatges sobre l’heroi.

 
Ja en color i més modernes són les il·lustracions que us porto a continuació, totes elles força diferents però amb un tret característic comú: Peter Pan sempre vesteix de verd.

             
Les il·lustracions que us porto a continuació són de Mabel Lucy Atwell, clàssiques però boniques.

   
Portades de contes i llibres d’arreu del món, ens porten un Peter Pan sempre rialler, feliç i content.

         
Protagonista de diverses versions cinematogràfiques tant en dibuixos animats com en persones reals, aquí en teniu una petita mostra. La primera imatge és de la pel·lícula de l’any 1924, la segona de Disney de 1953, i per acabar una seqüència d’una altra que es va fer l’any 1954.

 

  
Al teatre encara s’hi fan representacions d’aquesta obra, sinó mireu el cartell d’una que s’està fent aquest 2008.

 

 
Recordeu, potser una fada us ajuda algun dia a volar, només us calen pensaments positius. Encara us en queden d’aquests?



Comentaris

Deixa la teva opinió