ÀNGELS RUIZ: "Un país amb bona literatura infantil és un país amb un futur ple de creativitat"

17 Abril 2012
0

Àngels Ruiz és una il·lustradora fincada a Barcelona que es va formar a la Llotja i que actualment il·lustra en diverses editorials i mitjans. Ha treballat per àlbum il·lustrat, llibre de text i llibres de lectura, i en tots els àmbits sap plasmar el seu peculiar estil, divertit i fresc.

Ha estat premiada en diversos concursos d’il·lustració, però sens dubte un dels seus premis més importants va ser la selecció de 5 de les seves il·lustracions per la internacional Fira del Llibre de Bolonya. Tot plegat, ha fet que avui dia sigui una gran il·lustradora amb tota una carrera a les seves esquenes i un llarg camí per recórrer.

Sense més presentacions, us deixo amb la seva entrevista, espero que us agradi conèixer-la.

– Com vas decidir començar en el món de la il·lustració?
Per casualitat. Ja fa uns anys quan era estudiant, vaig provar un nou mòdul d’il·lustració a l’Escola Llotja per que em semblava interessant i m’hi vaig “enganxar”.

– Quant de temps fa que et dediques a la il·lustració?
Farà uns 18 anys mes o menys

– És molt complicat fer-se un lloc en l’àmbit de la literatura infantil?
Si. En el meu cas he treballat força en l’àmbit de l’educació (llibres de text) i una mica menys dins la narrativa.

– De tots els teus projectes, de quin et sents més orgullosa? Per què?
Sempre n’estic més orgullosa de l’últim projecte que he aconseguit enllestir encara que si haig de destacar-n’hi cap en concret, triaria una sèrie de 5 il·lustracions de gats i gossos que van ser seleccionats a la fira de Bolonya. Aquest reconeixement em va obrir portes dins del món de la il·lustració.

– I quin va ser el més difícil?
Un llibre de ciències naturals que requeria molta documentació (d’animals, insectes…) juntament amb un acabat de les il·lustracions molt acurat.

– Quins són els passos que segueixes a l’hora de fer una il·lustració? Per on comences?
Primer de tot llegir amb molta cura el text a il·lustrar i analitzar-lo .
Després intento plasmar l’ intenció/sensació que em produeix aquest text en un esbós, procurant enriquir el dibuix amb més punts de vista més enllà del que hi surt en el text. Es a dir, no recrear literalment el text, si no complementar-lo
Un cop està definit l’esbós/esbossos, enviar-ho a l’editor per veure que li sembla.
I per últim, un cop estan aprovats els esbossos i fetes les correccions en el cas que s’hagi de retocar quelcom, passo a donar color de vegades amb mètodes tradicionals, i d’altres amb tècniques digitals, depenent de l’encàrrec en si mateix.

– Has il·lustrat per a llibres de text, llibres de lectura i àlbum il·lustrat. En quin àmbit et sents més còmoda? Per què?
La veritat és que em sento còmoda en tots tres àmbits. Tots tres tenen coses interessants un cop hi estàs treballant. Però potser triaria l’àlbum il·lustrat, ja que sempre et permet una mica més d’experimentació alhora de crear les imatges.

– Il·lustrar és …
La manera de plasmar i enriquir gràficament idees, textos, conceptes etc…

– Si no fossis il·lustradora series …
Interiorista

– Com definiries el teu estil?
Fresc i espontani, divertit.

– El teu il·lustrador preferit és … Per què?
M’agraden molts il·lustradors. Per això és força difícil de triar-ne un de sol. Un dels últims llibres que he comprat és d’en Oliver Jeffers, “El misterioso caso del oso”. Crec que és un llibre molt divertit, amb il·lustracions fresques i originals, que són molt adients per la historia del llibre.

– Si poguessis triar un conte clàssic per il·lustrar, què t’agradaria que fos? Per què?
Doncs un altre cop se’m fa difícil respondre. Com que no he il·lustrat mai cap conte clàssic i m’agraden tots, qualsevol aniria bé 

– Si fossis un personatge de conte series …
Mary Poppins

– Quin és el conte que més t’agradava que et comptaran quan eres petita?
Corazón: Diario de un niño, d’Edmundo de Amicis

– On t’agradaria arribar en el món de la il·lustració?
No m’ho plantejo. De moment ja me’n alegro de poder viure com a il·lustradora i procuro gaudir al màxim de tots el projectes en els que hi participo.

– Un país amb bona literatura infantil és …
Un país amb un futur ple de creativitat.

– ¿Què li falta i que li sobra al món de l’àlbum il·lustrat?
Crec que li faltaria , en comparació amb d’altres medis , com ara en el món audiovisual (pensant en produccions d’animació, per exemple) força més repercussió. Respecte al que li sobraria; Doncs no sabria dir… Cóm més publicacions/editorials hi hagin, millor.

– Quina és la situació actual de la literatura infantil?
Em dona la sensació que cada cop està més reconeguda. Si més no hi ha cert ressò en els mitjans  de comunicació, cosa que fa uns anys era poc comuna. Ara bé, tenint com a referent el mercat francès, encara queda una mica per fer.

– Per anar acabant, quins són els teus propers projectes?
Ara mateix tinc un parell d’històries pròpies amb les il·lustracions força avançades. Una és de caire més divertit i l’altre amb tocs més sentimentals.



Comentaris

Deixa la teva opinió