El Trompeta recomana… CONTES DE NADAL (VII)

30 Novembre 2012
0

Preparats per la setena entrega de contes de Nadal? No ho puc evitar, m’encanten aquestes Festes que ja s’acosten, i tot i que sovint s’han acabat convertint en unes festa d’àmbit purament comercial, per a mi i per a moltíssima gent representen molt més enllà que tot plegat. Es tracta de les festes per reunir-se amb la família, plenes de màgia i il·lusió, les festes dels nens i de tots aquells que somiem en ser-ho algun dia. El Nadal és la millor època de l’any, la més especial i la que visc amb més il·lusió. És per tot plegat que un any més us porto les principals novetats en l’àmbit de la literatura per als més menuts relacionada amb aquesta fantàstica època de l’any. El fred, la calor de les llars, les festes, costums i tradicions, la família… per no parlar-vos de l’imaginari Nadalenc: els Reis Mags, el Caga Tió. Doncs de tot plegat ens en parlen amb molta il·lusió i de manera molt diferent, els contes i històries que us porto avui. Preparats?

ARA VE NADAL, VVAA, Col·lecció Petits Móns, Editorial Baula (Octubre de 2012) –> Aquest és potser el conte més seriós dels que us porto avui. Com ja sabeu la col·lecció Petits Móns ofereix als nens petits els seus primers llibres de coneixements i ho fa amb lletra de pal, textos curts, i vocabulari senzill. Tot plegat va acompanyat de fotografies i imatges que poden ser properes a les experiències dels propis infants. Aquesta vegada, en aquest títol, ens parla de l’hivern, de les llums que engalanen els carrers, dels pessebres, del Tió, dels menjars típics per a les festes nadalenques, del Cap d’Any i evidentment de la màgica Nit de Reis. Una passejada per les Festes Nadalenques de manera senzilla i amb imatges.

LA CARTA ALS REIS, Anna Gasol i Teresa Blanch, Il·l. Eva Sans, Col·lecció Contes d’Ara, Editorial Baula (Octubre 2012) –> Aquesta és una de les més noves col·leccions de Baula, i és que aquest és tan sols el número 2 de la col·lecció, i el primer es va publicar per la castanyada. La col·lecció Contes d’ara és una col·lecció adreçada als primers lectors escrita amb lletra lligada, i que narra les històries protagonitzades per dos bessons, la Paula i en Marc, que ens expliquen a través de la seva pròpia vivència una tradició tan típica per a molts nens i nenes de les nostres contrades, com és escriure la Carta als Reis Mags. Però el problema de tot plegat és quan els dos bessons van a entregar la carta al patge reial, però resulta que s’ha oblidat de posar l’adreça a la que han de ser entregats els regals! Mare meva, quin error més greu! Com s’ho faran per fer arribar als Reis abans del dia 6 de Gener la seva adreça? Si ho voleu descobrir, no cal que feu res més que llegir aquesta fantàstica història. Una història divertida i diferent que ens parla sobre els Reis Mags i la famosa carta que cal enviar-los per a rebre regals.

Aquesta col·lecció conté a més al final de cada llibre dos apartats. Un d’ells ens parla dels personatges protagonistes de les històries de la col·lecció, els bessons i el seu millor amic, en Michael, ens els descriu i ens explica com són. El segon apartat és força més interessant, i és que sota el títol de “Descobreix!”, ens parla en aquest cas dels Tres Reis Mags, qui eren, d’on venien, curiositats, el menjar típic del dia de Reis, i d’un altre personatge que també forma part d’aquesta llegenda.

Personalment aquesta em sembla una col·lecció molt complerta, ja que no només ens porta una història, sinó que a més, tota una sèrie d’informació i coneixements que hi ha darrere dels personatges o tradició en la que es troba situada. Sens dubte un producte molt ben acabat, i amb unes fantàstiques il·lustracions de l’Eva Sans.

CANÇONS D’HIVERN, Noè Rivas, Il·l. Montse Tobella, Col·lecció Cantem, Editorial Baula (Octubre de 2012) –> I una vegada més l’editorial Baula aprofita per treure un nou títol d’aquesta collecció relacionat amb l’època en que ens trobem. No és la primera vegada que us els presento, i és que els contes recull de cançons, amb les lletres, il·lustracions i CD amb les músiques, és un format que sempre m’ha semblat molt interessant.

Aquesta vegada, amb les Cançons d’Hivern, trobem tota una sèrie de temes relacionats amb l’època, algunes de les cançons són populars com: Caga Tió, Ball Rodó Disposen, ara Ve Nadal, El Rei Herodes, Els Reis de l’Orient, Ara arriba en Carnestoles, Carnestoltes quinze voltes, Vés-te’n hivern o La cançó de les mentides; i altres de nova creació com L’hivern o L’home dels nassos.

Tot plegat il·lustrat aquesta vegada per la Montse Tobella.

VET AQUÍ UNA NIT DE REIS, Carles Arbat, Il·l. Carles Arbat, Col·lecció Contes esbojarrats, Editorial Baula (Octubre de 2012) –> No ho puc evitar! La meva debilitat amb Carles Arbat les confessat més d’una vegada en molts sentits i de mil maneres diferents, és d’aquells il·lustradors que et deixen ensimismada la primera vegada que veus una de les seves il·lustracions, d’aquells que publiquin el conte que publiquin, no et cal només que mirar la portada i ja saps que és un conte seu, per l’estil, per la màgia dels seus personatges, per la manera de fer… pel que sigui o per tot plegat. I això és el que em passa sempre amb en Carles! Aquesta vegada, la seva nova història forma part de la col·lecció Contes esbojarrats, una col·lecció divertida, de contes amb certa ironia i un toc d’humor, contes peculiars, diferents, que no ens relaten les coses tal i com sembla que han de ser.

Aquesta vegada, el conte és escrit pel propi Carles i és realment un relat divertit. Està escrit amb rodolí i ens explica un greu problema que pateixen els Reis Mags, poc abans de la màgica Nit de Reis, i és que resulta que el Rei Melcior s’ha posat malalt, i en Gaspar i en Baltassar busquen un Rei que el pugui substitur. Es presenten a Palau un munt de candidats, però cap d’ells acaba de ser prou bo per ser per una Nit, per una vegada el Rei Melcior. I finalment acabaran prenent com a substitut el que per molts és el seu rival més temut. Us imagineu de qui es tracta? No us ho desvetllaré, però sens dubte aquest és un relat divertit i entretingut, una bona alternativa als clàssics de sempre, i als contes més típics.

LES TRES REINES D’ORIENT, La història secreta dels Reis d’Orient, Teresa Duran, Il·l. Lluís Farré, Editorial La Galera (Novembre 2012) –> Si abans parlàvem d’un títol original i d’una història diferent a les més tradicionals. Aquest és sens dubte un altre novetat d’enguany que segueix el mateix camí, i és que la història és sens dubte divertida i diferent, i comença així: “La història va anar més o menys així: a Orient hi havia tres reialmes petits i veïns. Els tres reis eren savis, mags i amics,i les tres reines eren amigues, eixerides i generoses. Tot hauria anat com una seda si no fos perquè aquells tres matrimonis no tenien fills i això els entristia una cosa de no dir.”  I una nit varen veure un estel que brillava al cel, i tots tres marxaren cap a Betlem, a corre-cuita i sense dir res de res a les seves dones, que es quedaren esperant intrigades. I al tornar és quan els Tres Reis expliquen a les seves dones el perquè del seu viatge, una història màgica i increïble que avui dia encara s’explica.

És en el fons la mateixa història que tots coneixem dels Tres Reis, però vista des d’un prisma totalment diferent, amb una visió més femenina, i unes Reines que donen el toc d’humor i trenquen una mica amb tota la cerimònia tan solemne de la història de com els Reis Mags varen portar els seus regals al nen Jesús.

Lluís Farré es surt una vegada més amb unes grandíssimes il·lustracions i un conte que crec que al igual qu l’anterior són dos contes molt diferents a tenir en compte per aquests Nadals. Si us voleu allunyar una mica del més clàssic, aquesta és també una bona opció.

CELEBREM EL NADAL, Il·l. Anna Clariana, Editorial Barcanova (Setembre 2012) –> Aquest ja és sens dubte un conte molt més clàssic, també pensats per a nens més menuts que els títols anteriors. Tot de cartró i format quadrat, amb tapes i planes dures, i molt més senzill. Ens parla també de totes les tradicions d’aquesta època: el pessebre, el Nadal, el Tió, la cavalcada de Reis… Un conte més senzill, però no per això poc adient, ja que penso que els nens més menuts el poden gaudir molt.

L’AUCA DE NADAL, Estel Baldó, Rosa Gil, Il·l. Marta Montañá, Editorial Barcanova (Octubre 2012) –> Aquest és un cotne pensat per a primers lectors en format d’auca i escrit en dos formats de lletra: lletra de pal i lletra lligada. De manera que facilita la lectura pels infants que tot just estan aprenent a llegir amb lletra de pal, i s’han de començar a familiaritzar amb la lletra lligada.

La història pren el Caganer com al personatge que porta el fil narratiu del relat, que evidentment està ambientat en el Nadal, i en el que els personatges que hi apareixen van a comprar l’avet, figures per al pessebre, canten nadales, fan cagar el Tió…

EL TIÓ DE NADAL, Anna Canyelles, Il·l. Roser Calafell, Editorial La Galera (Novembre 2012) –> Una altra vegada ens trobem amb textos rimats, però aquesta vegada per parlar-nos d’un dels meus personatges preferits del Nadal: el Tió. Ens parla no només de la tradició de fer cagar el Tió, sinó que ens explica des del moment en que el Tió arriba, com cal cuidar-lo, alimentar-lo, i de com finalment de tant menjar, el Tió acabarà cagant. Sí, tradició escatològica com la que més, però ja em perdonareu però el Tió m’encanta, em sembla molt propi i característic de les nostres contrades, i una festa que no hauríem de perdre mai. És per tot plegat, que aquest conte és una molt bona manera d’explicar aquesta festa als més menuts.Comentaris

Deixa la teva opinió