Els orígens de… LA LLEGENDA DE L'ESPINA

12 Gener 2015
0

“Segons explica la llegenda, fa molts i molts segles Sant Jaume peregrinava per tota la Península per tal de donar a conèixer l’Evangeli de Jesús. Sant Jaume anava vestit amb una túnica molt basta farcida de petxines, un capell i un bastó que l’ajudava a prosseguir el seu camí per les calçades construïdes pels romans. DE totes les peripècies que l’apòstol va viure se n’explica una de força curiosa que li va ocórrer al Sant quan ja es trobava a prop d’arribar a Lleida. Era fosc, ja de nit, cansat i famolenc Sant Jaume volia anar a un hostal que havia vist de lluny al vessant del turó; i era per aquesta raó que tot i que ja feia estona que s’havia fet fosc, no havia volgut aturar-se.
I de sobte l’apòstol es va aturar en un encreuament de camins, la calçada el feia anar riu Segre amunt (per on avui passa el carrer Major de Lleida); i l’altre camí pujava fins a la ciutat. El pobre Sant Jaume, mirava amunt i avall a veure si trobava una ànima compassiva que li pogués indicar quin camí seguir, però per allà no hi passava ningú i Jaume va decidir continuar per la calçada.
Jaume caminava a les palpentes, amb les seves mans fent-li d’ulls i mireu si és mala sort la seva que amb el peu va aixafar una bardissa i una punxa se li va clavar ben endins del peu, tant que ja no podia caminar més.
Es va asseure al terra enmig de la cruïlla i derrotat pel dolor. L’Apòstol va intentar de manera inútil arrancar-se l’espina, però res de res. I com que patia tant va començar a fer autèntics crits de dolor que alertaren als veïns del poble, sobretot a alguns dels infants de les cases del voltant, que varen acudir amb fanalets allà d’on provenien els crits i van ajudar a Sant Jaume a deslliurar-se de l’espina i a poder seguir amb el seu camí.
El Sant, sincerament agraït per l’ajuda rebuda va augurar tota mena de joia i prosperitat a la ciutat, i en especial als infants que l’havien il·luminat. És en honor als fets que allà varen passar que en aquell encreuament els lleidatans varen fer construir una capella amb la imatge de l’Apòstol a la façana coneguda popularment com a Peu del Romeu”.

Aquesta llegenda que us he explicat avui és la Llegenda de l’Espina, una llegenda transmesa de manera oral, i de generació en generació per part de pares a fills a comarques lleidatanes sobretot, on gaudeix de  gran popularitat. I és que a més aquesta llegenda narra un fragment de la llarga història del “Camí de Santiago” o “Camí de Sant Jaume”, plena de misteris i curiositats.

Però com passa en la majoria de llegendes, d’aquesta història s’expliquen  algunes variants, una altra de les més populars explica que en realitat qui va venir a ajudar Sant Jaume quan es va clavar l’espina al peu varen ser uns àngels que baixaren del cel amb uns fanalets, altres versions afirmen que en va ser un de sol.

Sigui com sigui, aquesta és una de les llegendes religioses més importants de la ciutat, i en l’interior de la Capella (construïda l’any 1399) que es va fer en honor seu hi podeu trobar una escultura que representa exactament l’escena de l’Apòstol traient-me l’espina del peu i un angelet il·luminant-lo amb un fanalet. Així que ja us podeu imaginar com n’és d’antiga la llegenda que us he explicat avui.

I és que els lleidatans per tal de commemorar aquell fet i el pas de l’Apòstol per la seva ciutat, cada any per la vigília de Sant Jaume, el 24 de Juliol cap al vespre,  fan el que anomenen Romeria de Sant Jaume. Aquesta festivitat consisteix en una processó de fanalets encesos que acompanyen al Sant des de l’església del Carme fins a la Catedral Nova. La gràcia de la festivitat en qüestió és que els fanalets són portats pels nens i nenes de la ciutat i els han fet ells mateixos. La processó a més també va acompanyada pels gegants de la ciutat, i s’organitza fins i tot un concurs de fanalets on, per votació popular, s’escolliran els fanalets més ben fets i més originals. Els participants exposen els seus fanalets a la Capella que hi ha en honor al Sant i els premis es donen al final de la celebració.

Imatges
Primer de tot us vull portar una imatge de la Capella de Sant Jaume o Peu del Romeu.

61083030

Ara una imatge de l’escultura que representa la llegenda i que està a la Capella de Sant Jaume.

DIGITAL CAMERA

Una petita mostra de l’exposició de fanalets que es fa a la Capella el dia de la processó.

fanalets20101 fanalets2010

I ja per acabar algunes imatges de la Romeria de Sant Jaume que s’organitza a la ciutat cada 24 de Juliol.

1102FanaletsS.Jaume 662-fanalets



Comentaris

Deixa la teva opinió